D66

zaterdag 5 november 2011

Pechtold: "Alternatief voor dit kabinet uit radicale midden"

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold wil de oude volkspartijen VVD, CDA en PvdA verleiden hun afgestorven idealen weer nieuw leven in te blazen, zodat een hervormingskabinet vanuit het radicale midden Nederland weer vooruit kan krijgen. Pechtold betreurt de vlucht naar de flanken van de drie voormalige middenpartijen, zo zei hij vandaag op het congres van D66 in Den Haag. "Wij willen vooruit met Nederland, uit het progressieve centrum zal het alternatief voor het huidige, onzalige kabinet gestalte moeten krijgen."

Premierbonus

Volgens de D66-voorman zijn VVD, CDA en PvdA in verwarring: "Hun meerderheid brokkelt af. De zuilen waren al gevallen, nu stort ook de tempel in. Louter machtsdenken voldoet niet meer. Een premierbonus kan diepere problemen een tijdje maskeren, maar VVD, PvdA en CDA hebben geen antwoord meer op de grote vraagstukken van deze tijd, laat staan die van de toekomst. Voor alle drie geldt: genoeg ambitie om te regeren, geen enkele ambitie om te hervormen." Pechtold noemde het pensioenakkoord "het voorbeeld dat de oplossingen van het oude midden niet meer voldoen".

`Ik begrijp niets van de PvdA'

Pechtold zei ook graag samen te werken met andere partijen in de oppositie. Hij noemde onder meer de bezuinigingen op het PGB, passend onderwijs, sociale werkplaatsen en de griffierechten waartegen de oppositie gezamenlijk een vuist maakt. "Maar op andere belangrijke thema's begrijp ik niets van bijvoorbeeld de PvdA. Zwabberende Europa-politiek, tegen hervorming van de arbeidsmarkt en zelfs tegen echte vernieuwing van de monarchie. Cohen vindt dat dit kabinet te veel doet, ik zeg: dit kabinet doet te weinig." Volgens Pechtold brengt zogenaamde `linkse vernieuwing' mensen geen stap verder.

Voorop in Europa

Op het congres, dat in het teken stond van Europa, riep Pechtold VVD, CDA en PvdA ook op de opportunistische politiek omtrent Europa achter zich te laten. "Uit angst voor populisten, zijn de oude volkspartijen gaan praten als populisten. Door mee te heulen met anti-Europese semtimenten, nemen regeringspartijen VVD en CDA, maar ook de PvdA, begrijpelijke zorgen van mensen over Europa niet weg. D66 heeft oog voor die zorgen, maar praat de mensen niet naar de mond. Wij bieden ze een helder perspectief: meer Europa, een beter Europa."

Lees hier de de gehele congresspeech van Alexander Pechtold. Zie het origineel