Provincie Limburg



OBS Harlekijn uit Blerick winnaar KinjerKultuurpries 2011

De winnaars van de KinjerKultuurpries 2011 zijn de scholieren die mee hebben gedaan aan het project Het Harlekijn Paradijs van OBS Harlekijn uit Blerick. Dat werd zondag 6 november tijdens de Dag van de Jeugd in Dok6 Gemeente Peel & Maas bekend gemaakt. De eerste prijs bestaat uit een wisselkunstwerk en een bedrag van
EUR 1.000,-. Het was dit jaar weer extreem moeilijk voor de jury omdat alle 18 genomineerden potentiële winnaars waren.

De winnaar

OBS Harlekijn in Blerick is in alle opzichten een bijzondere (paradijselijke) school. Zij presenteerden zich op een wel zéér kunstzinnige manier. Onder andere met een super grote wandschildering van ruim 80 m2 in de buitenlucht. Alle kinderen en buurtbewoners hebben ontwerpen ingediend en geholpen. Een jury, bestaande uit buurtbewoners, een afgevaardigde van woningcorporatie Antares, wijkoverleg Blerick en een leerkracht, hebben onder leiding van kunstenaar Willebrord de Winter uit elke groep tekeningen gekozen. Kunstenaars van de Stichting Rondzien, buurtbewoners en ouders hielpen de kinderen met de schilderen.

Citaat uit het juryrapport van de KinjerKultuurpries 2011: "Proficiat Harlekijn, koester dit Blericks paradijsje, onze complimenten voor de maatschappelijke betrokkenheid, met diep respect voor jullie inzet, ga in de toekomst door met jullie bijzondere kunstzinnige projecten.".

Drie gedeelde 2e plaatsen

Omdat er dit jaar sprake was van 18 absolute topprojecten, heeft de jury gekozen voor één winnaar en drie gedeelde 2e plaatsen van EUR 400,-- elk. De drie gedeelde 2e plaatsen zijn voor:

OBS Harlekijn uit Landgraaf met diverse kunstzinnige, maatschappelijke, sociale en culturele schatkistprojecten, waaronder het GIPS Project. De Stichting GIPS heeft een schoolproject Spelen & Leren, waarin door middel van spel de kinderen ervaren hoe het is om te leven met een handicap.

Theakids van Theater Karroessel uit Geleen. Met een indrukwekkend zelfverzonnen theaterstuk: Kinderspel . Mamma heeft een nieuwe jurk. Verrassend is het leven, zomaar een opa, die sterft, zomaar een huis, zomaar tussen buren. Zomaar een verhaal...? Al spelend kom je erachter dat er meer is dan het lijkt. En dat is géén kinderspel!

Project Mosasaurus Bèr van de Montessorischool en het Natuurhistorisch Museum in Maastricht zette een project op rond het boek Bèr van Ton van Reen. De kinderen kregen een rondleiding, een videoklankbeeld over de geologie, uitleg hoe mosa's leefden, het landschap en een mergelpracticum. Ze keken hun ogen uit bij Bèr in het Mosaleum en de skeletreconstructie van Bèr's neefje in de geologiezaal. Ook Limburgs voorleeskampioen en de schrijver waren betrokken bij dit historisch erfgoedproject.