Waterschap Dommel

`Waterschaap' wint fotowedstrijd in kasteel Heeze

Publicatiedatum : 7 november 2011

De 9-jarige Luc Maree uit Geldrop won op 6 november met zijn foto `Waterschaapje' de fotowedstrijd van Waterschap De Dommel. Luc bleek ook dichttalent te hebben. Bij de volwassenen viel Astrid Huis met een mooie zwart-wit foto - genomen bij Kasteel Heeze - in de prijzen. Het waterschap bereidt samen met anderen de aanleg van een waterbergingsgebied bij Geldrop en Heeze voor. De foto's zijn gemaakt in dit gebied.

'Waterschaap' van Luc Maree

'Waterschaap' van Luc Maree (9jr) met gedicht:
Als ik langs de Dommel fiets
die bij het Dommeldal
vraag ik mij af hoe fijn
het leven van een schaap zou zijn
Elke dag weer niet naar school
en we eten niet meer vieze kool
Drinken van het Dommelwater
en nooit denken over later
Je kunt uitslapen van acht tot negen
en nooit last van koude regen
Want als ik langs de Dommel fiets
die bij het Dommeldal
Vraag ik me af hoe fijn
het leven van een schaap zal zijn.

Prijsuitreiking

Wethouder Van Bree (gemeente Heeze-Leende)
overhandigt
4 Eftelingkaarten aan Luc
Maree

Astrid Huis

Foto van Astrid Huis winnaar in categorie volwassenen.

Waterberging Kleine Dommel de grootste van 7 in regio

In waterbergingsgebied Kleine Dommel zal 1 tot 1,5 miljoen kubieke meter water worden `geparkeerd' bij hoogwatercalamiteiten. Daarmee is de Kleine Dommel het grootste gebied van in totaal zeven in de regio Eindhoven. "Het gebied ligt in een soort bak, waar veel water in kan. Er is niet al te veel bebouwing'', aldus Lex Huijbers, dagelijks bestuurder van het waterschap. Zo wordt wateroverlast in Geldrop en Eindhoven voorkomen. Zeker wanneer in de toekomst meer extreme regenbuien in de winter vallen.

Aanwezigen in de kasteelzaal over hun visie en betrokkenheid bij het waterbergingsproject:

Watergraaf Peter Glas: "We staan als waterschap voor `droge voeten' en schoon water, daar zijn we zelfs ooit voor opgericht. We blijven investeren in gronden die aangekocht moeten worden voor projecten als deze. Ook al weten we niet zeker of we dat geld ooit terugkrijgen van de provincie, wat oorspronkelijk de bedoeling was. In Den Haag zegt men dat het geld op is.

"Het waterbergingsgebied Kleine Dommel ligt voor een belangrijk deel in natuurgebied". De aanwezige beheerder van Brabants Landschap geeft aan dat bij het volzetten van een waterbergingsgebied ook de poelen onderstromen. "We willen geen vis in de poelen, dus daar moeten we samen nog oplossingen voor bedenken".

Glastuinbouwer Heesakkers, heeft weer andere zorgen. Zijn kassen liggen dicht aan de oever van de Kleine Dommel. "De natuur is eigenlijk steeds dichterbij mijn bedrijf gekomen''. In het project wordt met elkaar gezocht naar een oplossing voor dit probleem.

De wethouders Van Bree en Vissers van resp. gemeente Heeze-Leende en Geldrop-Mierlo zijn duidelijk buren: "We werken mee om op grondgebied van Heeze wateroverlast voor Geldrop op te lossen."

Project Waterberging Kleine Dommel

Het traject van de Kleine Dommel tussen de snelweg A67 en De Rul (Mierlose Dijk) is in beeld als waterbergingsgebied. Bij extreme regenval kan dat gebied onder water worden gezet, zo is door Waterschap De Dommel in samenwerking met overheden en organisaties voorbereid. Daardoor wordt voorkomen dat lage, langs de Dommel gelegen gebieden in Eindhoven en Geldrop, blank komen te staan.

Het waterschap combineert de werkzaamheden in het kader van `Waterberging De Kleine Dommel' met verbetering van de natuur, herstel van beken en landschapsontwikkeling. De maatregelen zullen het gebied mooier maken. De werkzaamheden worden ontwikkeld en voorbereid samen met andere overheden en organisaties, zoals Brabants Landschap, DLG, IVN, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en ZLTO. "De waterberging wordt door ons ingezet als motor van al die plannen en werkzaamheden", aldus watergraaf Peter Glas van De Dommel. "Het totaalpakket is er op gericht wonen, werken, recreatie en natuurbehoud in het gebied te optimaliseren."

Wedstrijd

Om de aandacht op het project en op het gebied te vestigen, bedacht het waterschap een fotowedstrijd. Amateurfotografen werden uitgenodigd om de schoonheid van het gebied vast te leggen. Enkele honderden mensen stemden de afgelopen weken op hun favoriete foto.

Meer informatie? Kijk op www.dommel.nl/kleinedommel.