Rechtbank Zwolle-Lelystad


Vier beslissingen vernietigd in zaak vastgoed-en hypotheekfraude

Lelystad , 5-11-2011

De raadkamer van de rechtbank Zwolle-Lelystad heeft zaterdag 5 november 2011 het hoger beroep in de vastgoed -en hypotheekfraude zaak behandeld. Het Openbaar Ministerie heeft het hoger beroep ingesteld tegen eerder deze week genomen beslissingen van de rechter-commissaris om het voorarrest van verdachten in de vastgoed- en hypotheekfraude zaak niet te verlengen door de vordering tot bewaring af te wijzen.

Vier beslissingen vernietigd

Bij tien van de in totaal achttien verdachten heeft de rechter-commissaris de vordering tot bewaring van het Openbaar Ministerie afgewezen. Tegen zes van die beslissingen heeft het Openbaar Ministerie hoger beroep ingesteld. Deze verdachten zitten nog steeds in voorarrest, omdat de inverzekeringstelling -een fase van voorarrest die maximaal zes dagen kan duren- nog niet is afgelopen. Onder andere betrof dat de afwijzing van de vorderingen met betrekking tot de twee notarissen. De raadkamer heeft in vier van de vijf gevallen de beslissing van de rechter-commissaris vernietigd en alsnog de bewaring van die verdachten gelast, waarmee ook het voorarrest van de twee notarissen met 12 dagen is verlengd. Binnen veertien dagen beslist de officier van justitie of hij ten aanzien van de vastgehouden verdachten een vordering gevangenhouding zal doen bij de raadkamer van de rechtbank Zwolle-Lelystad.

In één geval heeft de raadkamer de beslissing van de rechter-commissaris gehandhaafd. Van die verdachte is het voorarrest dus niet verlengd. De rechtbank stelt deze verdachte met onmiddellijke ingang in vrijheid.

Aanstaande woensdag wordt het hoger beroep van de zesde verdachte door de raadkamer behandeld.