Gemeente Rotterdam

nieuwe proef met versteviging slappe grond in rotterdam

31 oktober 2011 | Gemeentewerken | persbericht

Start van tweede praktijkproject met een procedé om van slappe grond stevige grond te maken.

Op 1 november start het tweede praktijkproject met een procedé om van slappe grond stevige grond te maken. Gemeentewerken Rotterdam heeft hiervoor twee bedrijven geselecteerd. Het gaat om A&G en ALLU. Het project vindt plaats aan de Pittsburghstraat in Rotterdam (bedrijventerrein Noord West).

Beide bedrijven krijgen de gelegenheid om het eerder geteste procedé verder te ontwikkelen. Het doel van dit proefproject is om meer kennis over kosten, de kwaliteit van het eindproduct, en duurzaamheidaspecten op te doen en om de twee methoden onderling te vergelijken.

Het eerste proefproject heeft in 2010 plaatsgevonden. Gemeentewerken heeft toen samen met A&G een partij slappe grond gestabiliseerd met het product FORZ. De grond kon daardoor ter plaatse worden hergebruikt en hoefde niet afgevoerd en gestort te worden. Nu aangetoond is dat stabilisatie van grond met FORZ tot hergebruik leidt, kunnen we inzoomen op verdere bedrijfsmatige toepassingen.

Een tweede praktijkproject gaat om de vergelijking tussen FORZ en het gebruik van kalk.
De firma A&G zal op basis van de ervaringen van vorig jaar hun proces met FORZ verder optimaliseren. De firma's ALLU en Schouls zullen gezamenlijk een partij grond stabiliseren met kalk. Beide firma's zullen op een beschikbaar gesteld terrein een deelpartij grond stabiliseren.

Een probleem van deltagebieden zoals Rotterdam is de slappe ondergrond. De bodem zakt en is alleen via heien geschikt om op te bouwen. De praktijk is nu dat deze slappe grond wordt afgegraven en wordt afgevoerd. Vervolgens wordt er zand ingekocht en aangevoerd om de grond stevig te maken. Dit kost geld en veroorzaakt behoorlijk wat vrachtwagenkilometers en daarmee gepaard gaande CO2 uitstoot en luchtverontreiniging.

De oplossing is nu voorhanden. Gemeentewerken Rotterdam demonstreert twee methoden om van slappe grond stevige en goed verwerkbare grond te maken. In de procedés wordt in een bepaalde mengverhouding aan de slappe grond een bindmiddel toegevoegd. Met dit project geeft Rotterdam een aanzet tot het terugdringen van deze vorm van het onnodig vervoeren van grondmassa's en levert daarmee een bijdrage aan de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid.