Gemeente Maassluis

Twintig verenigingen bezochten thema-avond over belastingen

Dinsdagavond 1 november 2011 werd in de kantine van de MBV Green Eagles door de Maassluis Sport- en Recreatieraad (MSR) een avond verzorgd over het thema `sportverenigingen en de omzetbelasting/loonbelasting'. Dit thema was gekozen omdat diverse verenigingen aan de MSR hadden laten weten dat er behoefte was aan informatie over belastingen in relatie tot sportverenigingen. Voor deze thema-avond waren sportverenigingen en ook culturele verenigingen uitgenodigd. In totaal waren 20 verenigingen bij de thema-avond vertegenwoordigd.

Dick Hubert, voorzitter van de MSR, opende de avond en heette iedereen welkom. Vervolgens werd door Sandor Wols een korte presentatie gehouden over het doel, de kernpunten en samenstelling van de MSR. Daarna begon het hoofdprogramma en kwamen twee medewerkers van de Belastingdienst aan het woord.

De eerste spreker, mevrouw Jongenotter, is specialist op het gebied van de omzetbelasting en BTW. Ze zoemde in haar presentatie onder andere in op de kantineregeling en vrijstellingen, maar ook andere regelingen kwamen met veel praktische voorbeelden, aan bod.

De tweede spreker, de heer Van Bochove, is specialist op het gebied van loonheffing en loonbelasting. Hij ging in op onder andere de vrijwilligersregeling en vergoedingen en verstrekking bij een (fictieve) dienstbetrekking. Als belangrijke suggestie werd meegegeven dat bij onzekerheid over een bepaalde situatie, beter de Belastingdienst vooraf geraadpleegd kan worden dan dat er later een naheffing opgelegd wordt.

Na de presentaties was er gelegenheid om met elkaar in contact te komen en met de medewerkers van de Belastingdienst te praten. Uit reacties van de deelnemers, bleek de avond zinvol. Er werd veel informatie verstrekt en de verenigingen gaven aan dat deze informatie nuttig was. Iedere deelnemer krijgt de presentaties toegezonden. Andere geĂŻnteresseerden kunnen een exemplaar bij de secretaris van de MSR opvragen, via e-mail: jdewaard@kabelfoon.nl