Gemeente De Bilt


3-11-2011

De raad heeft tijdens de extra raadsvergadering van 3 november de Begroting 2012 aangenomen. De algemene beschouwingen stonden in het teken van de uitdagingen en extra taken waar de gemeente het komende jaar voor komt te staan. "Politiek is niet voor bange mensen", was een veel gehoorde uitspraak tijdens het debat.

In de begroting 2012 staan bezuinigingen en investeringen. De gemeente krijgt extra maatschappelijke taken maar minder geld van het Rijk, waardoor bezuinigingen noodzakelijk zijn. Deze treffen met name het welzijnsprogramma. Daarnaast wordt in de begroting financiële ruimte gecreëerd voor nieuwe investeringen, zoals de ondertunneling van de spoorwegovergang in de Leijenseweg, een nieuw sport- en zalencentrum in De Bilt en realisatie van nieuwbouw voor De Vierstee in Maartensdijk.

De financiering van de grote projecten, met name het zwembad, en de bezuinigingen in het welzijnswerk en de Wmo waren twee grote thema's in de bijdragen van de fractievoorzitters. Enkele fracties waren kritisch over de vermogenspositie van de gemeente. Zij zijn van mening dat de gemeente de reserves uitput om grote projecten te realiseren. Daarnaast werd door meerdere fracties aan het college gevraagd om de subsidies in het welzijnsprogramma tegen licht te houden en de zorgdiensten meer inkomensafhankelijk te maken.

De raad was niet onverdeeld positief over de invoering van de toeristenbelasting, een van de voorstellen van het college om de bezuinigingen te realiseren. De kritiek betrof de daadwerkelijke invoering en de communicatie richting de ondernemers. Zowel de motie en het amendement om de toeristenbelasting te schrappen haalde het niet.

Tegen de achtergrond van de aankomende Wet werk naar vermogen werd een motie ingediend om zoveel mogelijk WSW-ers en Wajongers aan het werk te helpen. Het college gaf grif gehoor aan de oproep om, in samenwerking met andere werkgevers in de gemeente, koploper te worden bij het aannemen van deze groepen.

In totaal werden acht moties ingediend en twee amendementen. Alleen de motie betreffende de WSW-ers en Wajongers is aangenomen. Een compleet overzicht van de moties en amendementen staat op de website.

De begroting is een belangrijk document voor de gemeenteraad om zijn kaderstellende rol in te vullen. De raad heeft het recht van budget. Dit staat beschreven in de Gemeentewet. Het college legt de raad een ontwerpbegroting voor, waarin de beleidskeuzes voor het komende jaar en de verdeling van de middelen staan beschreven. Door de begroting vast te stellen machtigt de raad het college om de plannen uit te voeren. De raad kan door middel van moties en amendementen het voorstel bijsturen.

Overig

De raad stelde verder het Welzijnsprogramma 2012 vast. In het Welzijnsprogramma zijn de voorstellen voor subsidieaanvragen opgenomen. Met vaststelling van het programma kan het college de subsidieaanvragen afhandelen. De raad zal in december inhoudelijk over de herijking van het beleid praten.

Bilthoven, 3 november 2011