Gemeente Ede

vrijdag, 4 november 2011

Koorschool Midden Gelderland wint Cultuurprijs Ede

info@ede.nl

Koorschool Midden Gelderland is de winnaar van de Cultuurprijs Ede. Edese wethouder van Cultuur Evert van Milligen reikte de prijs op 4 november uit in het auditorium van het Kröller-Müller Museum. De Juryprijs werd gewonnen door Arno Setz, kunstenaar op het gebied van theater, kleinkunst, muziek en film.

De jury van de Cultuurprijs droeg zelf Koorschool Midden-Gelderland aan als winnaar. "De Koorschool Midden Gelderland, opgericht in 1999, heeft een unieke plaats in Ede. Het is een instituut met een sterke uitstraling en aantrekkingskracht, niet alleen binnen de gemeente Ede maar ook in de wijde omgeving", staat te lezen in het juryrapport. Marcel Verbrugge, voorzitter van de jury en winnaar van de Juryprijs in 2008: "In de producties van de Koorschool gaan inzet en enthousiasme hand in hand met ambitie. De school streeft naar een zo hoog mogelijk artistiek niveau, waarbij de individuele ontwikkeling, maar vooral ook het plezier van samen musiceren, steeds voorop staan. De Koorschool gaat vernieuwing niet uit de weg en toont lef. De uitvoering van de Mattheüs passie in een hertaling van Jan Rot is hier het meest opvallende voorbeeld van. Met deze gedurfde keuze zet de Koorschool Ede en zichzelf muzikaal op de kaart." De Cultuurprijs bestaat dit jaar uit een bedrag van 2500 euro en een beeldje van Antonie den Ridder.

Juryprijs

De Juryprijs 2011 gaat naar theater- en filmmaker Arno Setz. De jury: "Arno Setz is een zeer actief, veelzijdig kunstenaar die met voortvarendheid, inzet en betrokkenheid een breed oeuvre heeft ontwikkeld, dat theater, kleinkunst, muziek en film bestrijkt." Op dit moment is Setz artistiek leider van SEC KunstWerkplaats. Deze stichting maakt professionele theatervoorstellingen over ziektebeelden zoals autisme, reuma en borderline persoonlijkheidsstoornis en over sociaal-maatschappelijke onderwerpen zoals de zorg, eenzaamheid en omgaan met ziekte. Setz maakt daarvoor onder andere liedjesprogramma's over diabetes, astma en mantelzorgers. Het doel van zijn voorstellingen is het creëren van ontmoetingen tussen leefwerelden en het kweken van begrip voor mensen die zich niet als vanzelfsprekend door de samenleving kunnen bewegen. De Juryprijs bestaat uit 1000 euro en een kunstwerk van Edese kunstenares Eveline Kieskamp.