Trimbos-instituut

Assertiviteitstraining in sportschool voor de geest

7 november 2011

assertiviteitstraining Op de website Mentaal Vitaal kun je sinds deze week je assertiviteit trainen: rustig en duidelijk je grenzen aangeven, zonder zelf agressief te worden of over je heen te laten lopen.

Op mentaalvitaal.nl vind je informatie, tips en oefeningen om beter op te komen voor jezelf; een belangrijke vereiste om lekker in je vel te zitten. Mensen die hun eigen grenzen kennen en aangeven, staan gelukkiger in het leven.

We staan allemaal wel eens in situaties waarin er over je grens wordt heen gegaan. In de stiltecoupe in de trein als naast je iemand langdurig en luidruchtig belt. Die extra klus op het werk, op de laatste dag voor je vakantie, terwijl je net alles had afgerond.

Wat doe jij in dergelijke situaties, en wat zou je willen doen? De frontale aanval of laat je het allemaal over je heen komen? Je kunt ook de derde weg kiezen. Dan zeg je rustig en duidelijk waar het op staat en wat het met je doet. Deze variant noemen we `assertief'.

Voor veel mensen is het hoog tijd om te gaan werken aan hun assertiviteit. Op de Facebookpagina van Mentaal Vitaal werd eerder gevraagd: "Zeg jij wel eens ja, terwijl je eigenlijk nee zou willen zeggen?". Binnen 1 dag stemden er 114 mensen. Maar liefst 89% beantwoordde de vraag met `ja'. Slechts 11% zei nee én blijft bij zijn eigen standpunt.

Dat we onze lichamelijke conditie moeten onderhouden weten we allemaal. Maar dat we ook onze mentale gezondheid kunnen trainen is minder bekend. Mensen met een goede mentale conditie leven over het algemeen langer, gelukkiger en in een betere gezondheid. Op Mentaal Vitaal, de sportschool voor de geest, kun je ontspannen en energie opladen. Er zijn volop oefeningen te vinden en je kunt er het laatste nieuws en informatie over mentale fitheid lezen.

Mentaal Vitaal is een website van het Trimbos-instituut en het Fonds Psychische Gezondheid en is gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Meer informatie:

Trimbos-instituut:
Marjan Heuving via tel 030 - 2971138/ 06 5139 5629 Laila Zaghdoudi via tel. 030 -297 1107/ 06 - 5345 4002

Fonds Psychische Gezondheid: Judith de Laat via tel. 033 421 8410 / 06 4859 2270 j.delaat@fondspsychischegezondheid.nl