Gemeente Zoetermeer

Grote controleactie RandstadRail

Op vrijdag 4 november 2011 hielden HTM, Politie Haaglanden, Wijk en Agent Samen (WAS) en het team Handhaving van de gemeente Zoetermeer een grootscheepse controleactie op en rond vijf haltes van de RandstadRail in Zoetermeer.
Met deze samenwerking willen zij de overlast terugdringen en het veiligheidsgevoel van de inwoners en reizigers vergroten. De actie duurde van 18.00 tot 00.30 uur en is onderdeel van een reeks acties, die dit jaar op onverwachte momenten plaatsvinden.

Burgemeester Waaijer woonde de controleactie gedeeltelijk bij. Na afloop maakte Politie Haaglanden de resultaten bekend. Op de trams van de RandstadRail werden 1337 passagiers gecontroleerd. In totaal hebben 162 passagiers een proces-verbaal gekregen omdat zij geen geldig vervoersbewijs hadden. Daarnaast zijn er 21 bekeuringen uitgeschreven voor andere feiten.

Zero tolerance
De actie vond plaats op en rond de haltes Voorweg Laag en Hoog, Centrum West, Stadhuis en Palenstein, De Leyens en Javalaan. Op deze haltes veroorzaken rondhangende jongeren veel overlast zoals vernielingen en geluidsoverlast. Tijdens de controleacties voerden de partijen een zogenaamd zero tolerance-beleid door overtredingen direct te beboeten.

Omdat de problematiek zich niet beperkt tot de haltes surveilleerden team Handhaving en leden van WAS op deze avond in de aangrenzende wijken extra. Het team handhaving verwijderde verkeerd gestalde fietsen rondom de stations. Eigenaren kunnen hun fiets traceren via www.fietsdepothaaglanden.nl.

Wat de gemeente nog meer doet aan de veiligheid in de stad is te vinden op www.zoetermeerveilig.nl.