Gemeente Berkelland


Milieu- en klimaatuitvoeringsprogramma

De gemeenteraad heeft op dinsdag 25 oktober in de raadsvergadering gesproken over het Milieu- en klimaat uitvoeringsprogramma 2011.

loep

CDA `Energiezuinig en duurzaam Berkelland'

Het Milieu- en Klimaatuitvoeringsprogramma 2010-2014 is een ambitieus plan. Het geeft uitvoering aan het coalitieakkoord waarin beschreven staat dat we gaan werken aan een energiezuinig en duurzaam Berkelland. Samen met maatschappelijke partners wordt er gewerkt om doeltreffender met energie om te gaan in bestaande woningen.

Ook een toename van duurzame energie uit biomassa en zon wordt gestimuleerd.

Het CDA vindt het prima dat er eerst uitvoering gegeven wordt aan bestaand beleid en dit verder uitgediept wordt voordat er weer gekeken wordt naar nieuw beleid.

Al met al een realistisch plan met ambitieuze doelstellingen wat op onze steun kan rekenen.

Fractie CDA

D66 `Evenwicht tussen middelen en activiteiten'

Het `Milieu- en klimaatuitvoeringsprogramma (MUP)' is een uitwerking van de gemeentelijke doelen en ambities op het gebied van milieu en klimaat. Inmiddels is al veel in gang gezet en dat is een goede zaak. Er is een goed evenwicht tussen de (beperkte) beschikbare middelen en de activiteiten. Berkelland doet het niet slecht op het gebied van klimaat en milieu. Berkelland loopt in Nederland niet voorop, maar is een goede middenmoter. D66 had een aantal plannen graag wat ambitieuzer gezien, maar realiseert zich dat hiervoor onvoldoende financiële middelen beschikbaar zijn. D66 kan daarom ook instemmen met het `MUP' en zal de voortgang kritisch blijven volgen.

VVD `Duidelijke milieudoelstellingen'

De milieudoelstellingen tot 2014 worden hierin duidelijk omschreven. Het bereiken van milieu doelstellingen is echter een traject van lange adem.
Niet iedereen kan in een handomdraai even snel zijn levensstijl of productieproces wijzigen. Naast wet- en regelgeving is het meer nog van belang dat de mentaliteit positief wordt beïnvloed. Om dan na afloop van een relatief korte periode, te eisen dat er een meetlat moet worden gehanteerd om te bezien of de doelen zijn gerealiseerd is onrealistisch.
De VVD legt liever de jaarrapportages naast de programma's van de laatste jaren om zodoende te kunnen vaststellen of wij op de goede weg zijn.
Het college geeft aan bestaande doelstellingen nu eerst in een realisatiefase te willen brengen, alvorens weer met nieuw beleid te komen.
De VVD onderschrijft de zienswijze van het college volledig.

PvdA Natuurlijk moet het beter met het milieu!

Maar op een X moment is de discussie over en is er geen onderhandelingsruimte meer. Helaas, moet je dan genoegen nemen met een resultaat, zoals het dan ook voor ligt. Zo werkt het democratisch proces. Ook de PvdA wil verder met het milieu. We hebben dan ook `ja' gezegd tegen dit plan, zodat er nu eindelijk kan worden begonnen met de uitvoering van de verschillende milieuplannen. GemeenteBelangen en GroenLinks wilde dit onderwerp zelfs niet behandelen in de vergadering. Dat is hun goed recht, maar dan wordt de schade aan het milieu alleen maar weer groter. Want stilstand is achteruitgang. Zeker op het gebied van milieu!

Met rode groet, Hans Pelle. (PvdA raadslid)

aarde klimaat

GB `Eerst evalueren, dan een nieuw plan vaststellen..'

Het Milieu en klimaatuitvoeringsprogramma 2011-2014 is door de fractie van Gemeentebelangen niet goedgekeurd. Eén van de redenen is dat het eerdere Klimaatplan Berkelland, vastgesteld in 2008, nog niet geëvalueerd is. Wij vinden het logisch eerst een beleidsplan te evalueren alvorens een nieuw plan vast te stellen. Juist door evaluatie kunnen we duidelijk krijgen waar afspraken goed gaan en waar juist meer inzet nodig is. Zo is nu niet duidelijk of we als gemeente Berkelland in de pas lopen met het klimaatakkoord zoals dat gesloten is tussen de gemeenten en het Rijk. Een akkoord dat eisen stelt aan CO2 reductie, lichtvervuiling en andere zaken.

OBL `Sober en doelmatig'

On dernemend Berkelland is tevreden met het `Milieu- en klimaatuitvoeringsprogramma 2011-2014'. De gemeente is dit verplicht door de wet en voert deze wettelijke milieutaken op een sobere en doelmatige manier uit. Gelukkig geen overdreven projecten die vaak handenvol geld kosten.

Enkele voorbeelden uit het programma: duurzaam (ver) bouwen, wonen en werken stimuleren, duurzame energieproductie stimuleren (biomassa en zon), energie efficiency bij bedrijven en nieuwbouw (ook in eigen gebouwen en openbare verlichting) en duurzaam inkopen door de gemeente. Allemaal prima ontwikkelingen. We doen wat we wettelijk moeten doen, en dat is in de ogen van Ondernemend Berkelland ruim voldoende !

GroenLinks `Klimaat, energie en milieu'

Het gaat slecht met het klimaat en opwekking van groene energie. CO2 uitstoot neemt toe. Binnen Europa bungelt Nederland onderaan. Met haar nieuwe beleid kachelt Berkelland hopeloos achteruit. Dat baart GroenLinks zorg.

Terwijl burgers en bedrijven vragen om krachtig overheidsbeleid en sturing, trekt het gemeentebestuur zich terug. Alle 13 klimaatprojecten gaan terug in ambitie: van actief of innoverend naar volgend beleid. Er komt niets bij.

Het college weigert een verantwoording vooraf over de afgelopen jaren. Zo wil GroenLinks geen nieuw beleid maken. Eerst moet duidelijk zijn wat er tot nu is bereikt. Een bloody shame dat de raad, m.u.v. GroenLinks en GB hiermee instemde!

Paul Knuvers GroenLinks http://www.groenlinksberkelland.nl/