Gemeente Helmond


Vernieuwde Heistraat klaar voor toekomst

Na 3 jaar slopen, renoveren en herbouwen is de openbare ruimte van de Heistraat weer helemaal opgeknapt.

Ansichtkaarten voor heel de straat

Als een volleerd postbode bezorgde Wethouder Tielemans ansichtkaarten aan de bewoners en ondernemers van de Heistraat. Elk adres in de straat krijgt een envelop met daarin 8 kaarten. Deze kaarten zijn speciaal ontworpen door kunstenaars en vormgevers die allen een sterke band met de Heistraat hebben. Ingeborg Vriends, Sandra van den Berg, Maarten van den Beemt en Derk Alting Siberg hebben hun interpretatie van de Heistraat verwerkt in de ontwerpen. Het drukwerk is verzorgd door drukkerij van Zeeuwen uit de Heistraat. De kaarten zijn dus helemaal gemaakt door én voor de Heistraat.

Sfeerverlichting in de Heistraat

Nadat de bestuursleden van de ondernemersvereniging Heistraat werden verrast met een vergrote versie van de kaarten, maakte wethouder Tielemans ook nog bekend dat de gemeente de komende twee jaar de huur van de sfeerverlichting in de Heistraat betaald.

De vernieuwde Heistraat

De renovatie van de Heistraat heeft drie jaar geduurd. In die periode is er veel gebeurd. Het wegdek is vervangen, bekabeling vernieuwd, extra parkeerplaatsen zijn aangelegd en ook de verlichting is aangepakt. Tientallen gevels zijn met behulp van subsidie in oude glorie hersteld. Winkelplein Noord heeft inmiddels het levenslicht gezien. De appartementen boven het Winkelplein zijn bewoond en er zijn gesprekken gaande met mogelijke huurders van de winkelruimtes.

Straat blijft in beweging

Met het heropenen van de Heistraat is de klus nog niet helemaal afgerond. Maar dat kan ook niet anders bij een straat die continu in beweging is. In 2012 start de bouw van Winkelplein Zuid. Daarmee komt er nóg meer winkelruimte bij. Ook worden er tachtig extra parkeerplaatsen gerealiseerd. Ondernemers, bewoners en gemeente willen de komende jaren doorpakken om van de hernieuwde Heistraat een succes te maken. Zo bekijken de Heistraatondernemers op dit moment samen met de Gemeente Helmond en de Kamer van Koophandel hoe ze de straat nog beter in de markt kunnen zetten.

Onderdeel Wijkontwikkelingsplan Binnenstad

Het opknappen van de Heistraat maakt onderdeel uit van het Wijkontwikkelingsplan Binnenstad opgesteld door Gemeente Helmond. Daarin wordt een nieuwe Binnenstad omschreven. In dit plan speelt de Heistraat een voorname rol. Inmiddels zijn er twee nieuwe buurten (Vossenberg en Zonnekwartier) herrezen en is een begin gemaakt met het realiseren van Weverspoort, de derde buurt van de Binnenstad van Helmond. Ook zijn er nieuwe voorzieningen rondom de Heistraat gerealiseerd zoals Wijkhuis Brede School de Fonkel.