Inspectie beveelt psychiater en psychotherapeut Verwielen te stoppen

Persbericht van Inspectie voor de Gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft op 1 november 2011 psychiater en psychotherapeut Verwielen het bevel gegeven om met onmiddellijke ingang haar werkzaamheden neer te leggen. Zij is niet bereid of in staat betrouwbare informatie te verstrekken over haar werkzaamheden en afspraken te maken over toezicht.

De inspectie bracht op 19 oktober 2011 een bezoek aan de praktijk in Lochem. Naar aanleiding van dat inspectiebezoek en op grond van eerdere bevindingen heeft de inspectie ernstige zorgen over de organisatie van de praktijk en over de vraag of Verwielen in staat is voldoende verantwoorde zorg aan haar patiënten te leveren.

Aanleiding voor het bevel was het verzoek van het Regionaal Tuchtcollege (RTC) Zwolle om een onderzoek in te stellen naar het functioneren van Verwielen. Dit verzoek kwam voort uit het feit dat Verwielen niet reageerde op aanschrijvingen van het tuchtcollege, over een klacht van een patiënt over het niet verstrekken van het medisch dossier aan deze patiënt. Het RTC heeft Verwielen een berisping gegeven. Ondanks dat dit is toegezegd, heeft Verwielen nog steeds het medische dossier niet aan haar patiënt verstrekt.

Verwielen heeft de inspectie in kennis gesteld van haar voornemen de praktijk te af te bouwen voor 1 januari 2012. De inspectie heeft haar bedenkingen kenbaar gemaakt over de kwaliteit van zorg en over de vraag hoe de kwaliteit van zorg wordt gegarandeerd op het moment dat de praktijk wordt afgebouwd. Dit resulteerde in de afspraak dat Verwielen voor 29 september 2011 een plan van aanpak bij de inspectie zou inleveren. De inspectie heeft dit plan echter nog niet ontvangen. Bij het daaropvolgende inspectiebezoek aan de praktijk is Verwielen niet verschenen en ze bleef ondanks diverse pogingen niet telefonisch bereikbaar. De inspectie heeft geconstateerd dat bij de praktijk diverse klachten binnenkomen over de slechte bereikbaarheid, het niet terugbellen van patiënten en onjuist voorgeschreven medicatie.

Het bevel houdt in dat Verwielen met onmiddellijke ingang geen patiënten mag behandelen in de praktijk te Lochem in haar hoedanigheid van psychiater en psychotherapeut. Het bevel wordt pas opgeheven wanneer de inspectie heeft kunnen vaststellen dat de praktijkvoering voldoet aan de eisen van verantwoorde zorg.

Links:
http://www.igz.nl



Razende Robot Reporter