Nieuw-Vlaamse Alliantie




Criminaliteit op kap van de solidariteit is geen prioriteit

klok 05 november 2011

Vrijdag maakte de commissaris-generaal van de federale politie de ontwerptekst van het Nationaal Veiligheidsplan bekend. In dit plan worden de prioriteiten voor de komende vier jaar bepaald. Fraudebestrijding blijkt geen prioriteit te zijn voor de politie.

Nadia Sminate, N-VA-Kamerlid, vindt het compleet ongehoord dat de strijd tegen de sociale fraude niet opgenomen is in het veiligheidsplan. Sminate: "Georganiseerde sociale fraude legt een hypotheek op onze sociale zekerheid. Als dit geen prioriteit is, hoe worden de criteria dan vastgelegd om te bepalen wat wel prioritair door de politie behandeld moet worden? Eén van de criteria zou het aantal slachtoffers zijn maar bij misbruik van onze sociale zekerheid wordt iedere hard werkende en eerlijke burger getroffen. Of weegt 'hot in de pers' dan toch meer door dan de maatschappelijke relevantie? Naargelang de bron loopt de Belgische staat elk jaar tussen de 25 en 6,4 miljard Euro mis ten gevolge van fraude (het eerste bedrag komt van de Oostenrijkse professor en fraude-expert Schneider, het tweede bedrag komt van de Belgische Nationale Bank). De passieve houding van de overheid schokt de publieke opinie en de belastingbetaler en toch durft men deze beslissing openlijk te verdedigen".

"Op papier is de strijd tegen de sociale fraude een dankbaar thema. Zo kondigde Di Rupo met groot tromgeroffel aan 2 miljard van de besparingen op die manier te realiseren. Klinkt mooi maar waar is de logica? Hoe gaat hij die besparing realiseren als de politie dit de komende 4 jaar van de agenda schrapt? Ik verwacht van de formateur en de regeringsonderhandelaars geen loze beloften maar wel concrete maatregelen en een samenhangende visie die gesteund is op feiten en cijfers."

In de huidige regeringsploeg zijn er 6 ministers en staatssecretarissen bevoegd voor sociale fraude maar tot een gemeenschappelijke visie en aanpak is het nooit gekomen. Dit gebrek aan samenhang is haast misdadig en zal door de N-VA de komende week in het parlement ter bespreking op tafel gelegd worden. Sminate: "Dat de strijd tegen sociale fraude geen prioriteit is heb ik in het parlement al meermaals kunnen ondervinden. Zo werd mijn voorstel om een bijzondere commissie Sociale Fraude op te richten geweigerd door de meerderheid. Waarom staat de N-VA alleen met haar vraag om sociale fraude nu eindelijk eens efficient te gaan aanpakken?" Auteur(s): Nadia Sminate, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be