Gemeente Den Haag

Allemensen, het mooiste van Beelden aan Zee

Maar liefst 150 hoogtepunten uit de unieke verzameling van Museum Beelden aan Zee zijn te zien op de tentoonstelling 'Allemensen!' Olivier Strebelle, Miss Television, 1978, brons, h. 112cm, collectie museum Beelden aan Zee (Foto: Erik & Petra Hesmerg)

In 1969 kochten Theo Scholten (1927-2005) en Lida Scholten-Miltenburg (1922) hun eerste beeldje. Het was het begin van de museumcollectie die nu meer dan 1000 beelden en enkele honderden penningen telt. De werken zijn gemaakt door bekende en minder bekende kunstenaars uit de hele wereld, in allerlei stijlen, materialen en maten. Het onderwerp van de beelden is steeds de mens.

De keus van Lida Scholten

In 1994 stichtte het echtpaar Scholten Beelden aan Zee en bracht daar de collectie onder. In 17 jaar tijd verwelkomde het museum al bijna
1.000.000 bezoekers. Speciaal voor de tentoonstelling Allemensen! koos Lida Scholten-Miltenburg 150 van haar meest dierbare kunstwerken uit de collectie.

In deze bijzondere en inspirerende tentoonstelling is niet alleen het plezier van het verzamelen te zien, maar ook hoe enorm de beeldhouwkunst zich in de moderne tijd ontwikkeld heeft. Er is onder andere werk te zien van Karel Appel, Armando, Stephan Balkenhol, Tony Cragg, Joep van Lieshout, Charlotte van Pallandt, Man Ray en Ossip Zadkine.

* Allemensen! Het mooiste uit de collectie van Beelden aan Zee, tot en met 22 januari 2012. Kijk voor meer informatie op www.beeldenaanzee.nl.