MKB-Nederland

07 november 2011

`Geef het mkb de ruimte'

Het midden- en kleinbedrijf moet alle ruimte krijgen om te groeien. De overheid moet regels, belastingen en instrumenten zo inrichten dat ze ondernemers lucht geven in plaats van afknijpen. Dat betoogt voorzitter Hans Biesheuvel vanmiddag tijdens het jaarcongres van MKB-Nederland in het World Forum in Den Haag. Risico nemen moet meer worden gewaardeerd, vindt Biesheuvel, want Nederland dankt zijn welvaart in hoge mate aan ondernemers die risico nemen.

Biesheuvel stoort zich aan het risicomijdende gedrag in politiek en samenleving. "Vroeger was je Raad van Commissarissen sparringpartner bij moeilijke besluiten, je kon er terecht voor advies. Nu is de commissaris bezig met het beperken van zijn aansprakelijkheidsrisico. Toezichthouders van de overheid kijken alleen maar naar strikte toepassing van wetten en regels. Dat snoert ondernemen in, terwijl het ruimte nodig heeft. En elke ondernemer weet dat groei komt op de momenten dat je risico neemt."
Ondanks de economisch onzekere tijden en is de voorzitter van MKB-Nederland optimistisch over de groeikansen van het Nederlandse mkb. Sinds zijn aantreden in juni van dit jaar heeft Biesheuvel het hele land door gereisd en overal ondernemers ontmoet die "barsten van de ideeën en plannen om te groeien". Die ondernemers moeten we koesteren, niet beperken.
Biesheuvel roept de politiek op de invoering van een bankbelasting te laten varen. "De bankbelasting zou funest zijn voor het midden- en kleinbedrijf, dat de laatste jaren toch al zo moeilijk krediet krijgt van de banken. Zo'n maatregel staat gelijk aan het verder dichtdraaien van de kredietkraan voor ondernemers. Een politieke rekening vereffenen met de banken is niet zonder gevolgen voor hun rol in de economie." De ondernemersvoorzitter verlangt van de banken dat zij weer echte 'partners' van de ondernemer worden. "Een bank moet meegaan in de ambitie van een ondernemer. Meedenken over het omzetten van onze creativiteit in producten. En daar ontbreekt het de laatste jaren aan.''
Biesheuvel pleit verder voor de invoering van één simpele ondernemerswinstbelasting, onafhankelijk van de rechtsvorm van de onderneming.

*