GroenLinks


Kleinschaligere en duurzamere landbouw in heel Europa

Voor Tweede Kamerlid Rik Grashoff bevestigt de uitzending van KRO Brandpunt, waarin het netwerk van megastallen van een Nederlandse varkensboer in kaart gebracht wordt, dat in heel Europa de landbouw kleinschaliger en duurzamer moet. Deze steeds verdergaande schaalvergroting is een "race to the bottom", met steeds meer overproductie en steeds lagere prijzen voor vlees.

Het dramatische gevolg, verregaande mens- en dieronwaardige vleesproductie, wordt in de documentaire haarscherp in beeld gebracht. Met scherpe regelgeving op het gebied van dierenwelzijn, een verbod op megastallen en drastisch beperken van antibioticagebruik, moet hieraan een halt worden toegeroepen.

Grashoff: "Een eerste impuls is om over zo'n uitzending Kamervragen stellen, maar ik heb niks te vragen. Alleen iets te bevechten: stoppen met megastallen en de overproductie van vlees. Deze documentaire laat zien dat dit probleem niet alleen in Nederland speelt. Ook in Duitsland (en elders in de EU) zie je dat het moment daar is dat de wal het schip keert: ook daar pikken de mensen deze narigheid niet meer."

Grashoff heeft in de Tweede Kamer een motie aangenomen gekregen om te stoppen met het bouwen van megastallen. Ook schreef hij samen met GroenLinks europarlementarier Bas Eickhout een visie op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid waarin hij pleit voor eerlijkere prijzen voor voedsel. Dan moeten boeren wel meer aandacht besteden aan dierenwelzijn, milieu- en natuurbeheer en de volksgezondheid.

Grashoff: "Ik wil niet wennen aan de beelden van levenslang opgesloten varkens, het geknoei met antibiotica en de milieuvervuiling die bij deze manier van vlees produceren hoort. Ik pleit ervoor dat een dier weer als een dier behandeld wordt. Daarom ben ik bezig met een wetsvoorstel dat regelt dat dieren recht hebben op vrije uitloop, dus ruimte hebben en buitenlucht mogen zien."