Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden




Hoogheemraad neemt symbolisch grondstof voor waterschapsenergie in ontvangst

Jan Reerink, hoogheemraad van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden nam op zaterdag 5 november 2011 symbolisch de grondstof voor het streekproduct waterschapsenergie in ontvangst van wethouder Hans Reusch van de gemeente Nieuwegein. Hierdoor kon Reerink het licht aan doen. Dat gebeurde bij de dixie op de markt bij City Plaza in Nieuwegein. Het waterschap wekt de waterschapsenergie op uit het afvalwater van Nieuwegein, IJsselstein en Lopikerkapel. Met de actie op de markt werd de mogelijkheid om waterschapsenergie te kopen onder de aandacht gebracht.

Waterschapsenergie is groene energie opgewekt door de waterschappen. Ook de rioolwaterzuiveringsinstallatie Nieuwegein van het waterschap produceert waterschapsenergie, opgewekt uit afvalwater. Deze energie is te koop, via energieleverancier Greenchoice.

Nieuwe energiebron

Waterschappen zuiveren het afvalwater. Dit afvalwater zit vol met energie. Door een nieuwe slimme methode kan De Stichtse Rijnlanden steeds meer van deze groene energie uit het afvalwater halen. Een deel van de energie gebruikt het waterschap zelf, een ander deel is nu te koop bij groene energieleverancier Greenchoice. Naast groene energie uit zonnepanelen, windmolens, waterkrachtcentrales en biomassa is er nu dus ook groene energie gewonnen uit eigen poep en plas.

Energiefabriek

De energie uit afvalwater wordt opgewekt door het slib uit het afvalwater te vergisten. Daar komt biogas bij vrij. Slib omzetten in biogas is niet nieuw, maar door nieuwe innovatieve technieken kan de opbrengst flink verhoogd worden. In combinatie met energiebesparende maatregelen verandert de rioolwaterzuiveringsinstallatie Nieuwegein de komende jaren van energieverbruiker tot energieleverancier.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van waterschapsenergie.