Gemeente Lisse

Meldpunt discriminatie

7 november 2011
Poster campagne meldpunt discriminatie Lisse

Iedereen heeft recht op gelijke behandeling in gelijke gevallen. Vindt u dat u ongelijk bent behandeld? Dan kunt u dat - eventueel anoniem - melden bij het Bureau Discriminatiezaken Hollands Midden en Haaglanden. Via het Lokaal Loket Lisse kunt u zo nodig hulp krijgen bij het melden.

Discriminatie wordt vaak geassocieerd met rassendiscriminatie. Maar discriminatie komt in vele andere vormen en op vele verschillende plekken voor. Iedereen die te maken heeft met discriminatie op grond van onder meer geslacht, geloofsovertuiging, seksuele geaardheid, leeftijd en handicap kan bij het Bureau Discriminatiezaken terecht.

Hoe meldt u discriminatie?

Een klachtenconsulent adviseert u over de beste aanpak. Een incident melden is gratis via telefoonnummer 0800-3218686 of het meldformulier op www.discriminatiezaken.nl. Dit kan ook anoniem. Ook bij het Lokaal Loket Lisse kunt u een melding doen en informatie of ondersteuning vragen.

Melden helpt!

Melden wordt soms gezien als teken van slachtoffergedrag. Het Bureau Discriminatiezaken is het hier niet mee eens: `melders ondernemen actie en dit maakt hen juist geen slachtoffer'.
Het is belangrijk dat inwoners discriminatie zichtbaar maken en daarmee ook anderen beschermen die met discriminatie in aanraking kunnen komen.

Achtergrond

Sinds kort is het voor inwoners mogelijk om ondersteuning en informatie te vragen wanneer men in aanraking komt met discriminatie. Bureau Discriminatiezaken Hollands Midden en Haaglanden fungeert als meldpunt in de gemeente Lisse en omstreken.

Het belang van het meldpunt zit ook in het zichtbaar maken van discriminatie in Lisse. De gemeente biedt haar burgers één centrale plek waar incidenten worden verzameld. Wanneer meerdere melders eenzelfde incident aangeven, is direct duidelijk waar inwoners tegenaan lopen.
Bureau Discriminatiezaken verzorgt ook voorlichting naar aanleiding van discriminatieklachten. Informeer naar de mogelijkheden via de voorlichtingsconsulenten.