Oranjefonds

Project van de week: Stichting Eerst Denken dan Doen, Den Haag

Door de emancipatie van vrouwen en dochters voelen mannen zich soms tekortschieten in hun rol als vader en opvoeder, partner en kostwinner. Sinds enkele jaren bestaan er daarom Vadercentra waar mannen hun rol opnieuw ontdekken. Stichting Eerst Denken dan Doen wil de ervaringen van het Vadercentrum Adam vastleggen in een boek zodat andere Vadercentra daarvan kunnen leren. Het Oranje Fonds steunt dit initiatief met EUR 20.000,=.

De methodiek van het Vadercentrum heeft zich inmiddels bewezen. Al meer dan tien jaar trekken vaders zich in het Vadercentrum Adam aan elkaar op en met elkaar op. Ze leren elkaar om zich gemakkelijker te bewegen in hun relaties en in de maatschappij. Het is dan ook niet vreemd dat in steeds meer gemeenten vadercentra worden opgezet.

Ervaringen vastleggen en delen
Hoewel de initiatiefnemers voor het opzetten van vadercentra kunnen putten uit de ervaringen van de moedercentra, die al veel langer bestaan, vraagt de voorziening voor mannen ook andere kennis en ervaring. Daarom wil Stichting Eerst Denken dan Doen de ervaringen van Vadercentrum Adam vastleggen in een boek dat andere vadercentra (in oprichting) kan helpen en dat gebruikt kan worden in de opleiding van professionele welzijnswerkers.

Gedegen onderzoek
Voor het onderzoek kiest de Stichting een participatieve vorm. Dat wil zeggen dat de deelnemende vaders in tal van activiteiten zelf de methodiek zullen gaan beschrijven. Ze gaan zelf interviewen, schrijven, fotos en theater maken. De kwaliteit van het onderzoek wordt gewaarborgd door twee ervaren onderzoekers, dr. Joke van de Zwaard en drs. Corrie Kreuk.

Boekpresentatie en theater
Stichting Eerst Denken dan Doen wil met de resultaten actief andere Vadercentra in het land benaderen. Zo zal de stichting het boek presenteren op een landelijke conferentie en gaat ze met een rondreizende fototentoonstelling langs vadercentra in Nederland. Ook wordt er in samenwerking met het Laaktheater een theaterproductie over mannentaal opgezet.

Meer projecten?
Bekijk andere inspirerende projecten in het Archief van Projecten van de Week

>