Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 07-11-2011 Belastingplan leidt tot meer huurschulden en huisuitzettingen

Huurders kunnen vanaf 2012 hun huurtoeslag niet meer direct naar de woningcorporatie over laten maken. Zij ontvangen de toeslag op hun eigen rekening en zijn zelf verantwoordelijk voor betaling aan de woningcorporatie.

`Dat levert alleen maar een extra gedoe op voor mensen die vaak toch al iedere maand worstelen met alle rekeningen die betaald moeten worden', zegt de Nederlandse Woonbond. De vereniging van woningcorporaties Aedes vreest dat het gemak van de Belastingdienst leidt tot meer huurschuld en zelfs huisuitzettingen.

Afbeelding: bellenpaneel De eerder aangekondigde bezuiniging op de huurtoeslag leidt ertoe dat huurtoeslagontvangers er volgend jaar 111 euro op achteruitgaan en in 2013 zelfs bijna 160 euro. 'De mensen die het steuntje in de rug zo hard nodig hebben, wordt het nu dubbel en onnodig moeilijk gemaakt', zegt de Woonbond.

Overschrijving

Het nieuwe Belastingplan 2012 dicteert dat huurders niet langer kunnen kiezen voor directe overschrijving van de huurtoeslag naar de woningcorporatie. De Belastingdienst wil zo fraude voorkomen en hun administratieve taken verlichten.

Huisuitzettingen

'De laatste jaren hebben we juist succes gehad met het tegengaan van betalingsachterstanden en het voorkomen van huisuitzettingen', zegt Aedes-voorzitter Marc Calon in de Volkskrant van 7 november. Het direct storten op rekening van de corporatie heeft daar volgens Aedes erg bij geholpen. `Als die mogelijkheid verdwijnt, loopt het aantal uitzettingen weer op.'

Kritisch

De Tweede Kamer, die vandaag verder vergadert over het Belastingplan, is kritisch op de maatregel. Coalitiepartij CDA vindt dat staatssecretaris Weekers (VVD) met een oplossing moet komen. 'Anders kan het plan niet worden ingevoerd', zegt Kamerlid Pieter Omtzigt namens de christen-democraten.