Landelijk Aktie Komitee Scholieren

NIEUWS

GEVOLGEN VAN STRENGERE EXAMENEISEN ZIJN SCHOKKEND

Uit onderzoek van de VO-raad blijkt dat er in 2011 ruim 18.000 extra scholieren gezakt zouden zijn als zij te maken hadden gehad met de strengere exameneisen die dit jaar van kracht worden. Dit zijn schokkende cijfers. Bovendien bleek al eerder dat een merendeel van de leerlingen nog steeds niet weet wat die eisen precies inhouden.

Met name de vmbo-leerlingen moeten het ontgelden; in de vmbo beroepsgerichte leerwegen verdriedubbelt het zakkingspercentage bijna van 4,7% naar 12,75%. Op zijn zachtst gezegd een zeer ongewenste situatie, met name omdat deze groep weinig afstroommogelijkheden heeft. Ook op de andere niveaus stijgen de zakkingspercentages explosief.

Het LAKS is geen principiële tegenstander van strenge (examen)eisen op de lange termijn. Leerlingen willen uitgedaagd worden. Wij willen goed onderwijs dat gegeven wordt door inspirerende, bevoegde docenten en daar mag een strenge en rechtvaardige manier van toetsen tegenover staan. Helaas komt er van een goede onderwijskwaliteit nog veel te weinig terecht. Het lerarentekort is en blijft een groot probleem voor veel scholen, met name voor de taalvakken en wiskunde. Precies die vakken waarvoor leerlingen beter moeten gaan presteren met de nieuwe exameneisen.

Eerst de onderwijskwaliteit omhoog. Zolang dit niet verbetert is het erg voorbarig om meer te eisen van scholieren. Niet alleen scholen moeten er alles aan doen om leerlingen goed onderwijs en eerlijke kansen te bieden, ook de politiek. LAKS zou graag zien dat de minister zich eerst meer zou inzetten voor het eerste deel van haar lijfspreuk - de basis op orde, de lat omhoog - alvorens strengere eisen te stellen.