APK moderniseert

Persbericht van RDW

Aanpassingen gaan in per 1 april 2012

De APK-aanpassingen in het kader van Modernisering APK 2.0 gaan definitief in per 1 april 2012. Dit heeft de minister van Infrastructuur en Milieu onlangs besloten.

De belangrijkste verandering is dat keuringsinstanties een zogenoemd EOBD-scantool (European On Board Diagnostics) verplicht moeten gebruiken tijdens de APK van lichte voertuigen die na 31 december 2005 voor het eerst zijn toegelaten. Deze tool is met name van belang voor het uitlezen van emissiegegevens. Voor de overige voertuigen blijft de gebruikelijke meting van de uitlaatgassen van toepassing. Er is gekozen voor het gebruik van EOBD uit milieu- en tijdsbesparende overwegingen, omdat garagebedrijven toch al tijdens onderhoudsbeurten het motormanagementsysteem uitlezen. Het uitlezen van EOBD heft ook op dit gebied de rechtsongelijkheid op tussen hybride en conventionele voertuigen.
In praktijk is een EOBD-scantool vaak al aanwezig in de garage. Belangrijk is dat deze wel voldoet aan een aantal eisen. Deze eisen staan vermeld op www.rdw.nl.

Een andere belangrijke verandering is technisch uitgebreidere controle van (hybride) elektrische voertuigen. Er zijn steeds meer voertuigen met een elektrische aandrijflijn. Deze aandrijflijn is ook aan slijtage onderhevig, bijvoorbeeld beschadiging en lekkage. Daarom is het belangrijk dat ook deze in de APK is opgenomen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Bijlage:
* bijlage persbericht modernisering apkpdf




Razende Robot Reporter