GroenLinks
Schrap beknellend urencriterium voor ondernemers

GroenLinks wil het deeltijdondernemers en starters makkelijker maken. Nu krijgen deeltijdondernemers pas recht op belastingkorting als ze minimaal 1225 uur in hun onderneming hebben gestoken. Kamerlid Bruno Braakhuis dient een amendement op het Belastingplan in waarmee dit knellende urencriterium komt te vervallen. Zo kunnen mensen voor zichzelf beginnen naast een baan of zorgtaken.

Braakhuis:

Ik wil mensen in deze crisis stimuleren aan het werk te komen en risico's te nemen als ondernemer. Dus moeten we ze niet korten, maar ondersteunen.

Het urencriterium wordt vervangen door een omzetcriterium met een glijdende schaal. Als ondernemers 10.000 euro of meer aan omzet hebben, krijgen zij een volledige zelfstandigenaftrek. Als ondernemers bijvoorbeeld maar 5.000 euro omzet draaien, hebben zij recht op de halve zelfstandigenaftrek. Nu is het zo dat ondernemers die in aanmerking willen komen voor de zelfstandigenaftrek jaarlijks aan de belastingdienst moeten aantonen dat zij 1225 uur in hun onderneming hebben gestoken. Dat brengt een hoop administratieve rompslomp met zich mee.

Het urencriterium is één van de grootste irritatiepunten van zelfstandige ondernemers, maar dit kabinet lijkt er wel alleen te zijn voor de multinationals en brievenbusbedrijven op de Zuidas. De kleine ondernemer valt volledig buiten de boot. Met dit amendement krijgen ook kleine deeltijdondernemers en starters een eerlijke kans.