Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Vanavond: aandacht voor mantelzorg en spierziekte in ´Man bijt hond´

10 november is het de dag van de mantelzorg. NCRVs ´Man bijt hond´ staat daarom deze week in het teken van de mantelzorg. Op maandag 7 november een portret van de familie Van Gelder. Zoon Petuel heeft de ziekte van Duchenne. Zijn vader, moeder en zus doen er alles aan om zijn leven zo aangenaam mogelijk te houden en willen dan ook echt zoveel mogelijk zelf doen.

Duchenne Vader en moeder staan elke nacht afwisselend acht keer per nacht op om hun zoon te helpen met het omdraaien in bed. Zuslief helpt hem bij het maken van huiswerk en Petuel zit elke zaterdag op hockey. Petuel is dan wel ziek en heeft constante zorg nodig, ook is hij een doodgewone puber die duidelijk zijn eigen willetje heeft. Hun verhaal is te zien op maandag 7 november, Nederland 2 vanaf 18.55 uuur.

Reportages
In de reportages komen verschillende aspecten van mantelzorg aan bod. Zo ook portretten van Hansje Riegen (68) die al twintig jaar voor haar gehandicapte zwager Co (75) zorgt en hem meeneemt naar Cos grote passie: het draaiorgelmuseum. Ook horen we het verhaal van de MarokkaanseZakia, 26 jaar. Zij zorgt al negen jaar voor haar adoptie-ouders die beiden door een hersenberoerte zijn getroffen en dagelijks de zorg van hun dochter nodig hebben. Lees meer over deze mantelzorgers.

Mantelzorg
Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten: familieleden, vrienden of buren. Kenmerkend is de bestaande persoonlijke band tussen de mantelzorger en zijn of haar naaste. De meeste mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om voor hun naaste te zorgen, maar lopen wel tegen tal van problemen aan. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om de zorg te combineren met een betaalde baan, is het moeilijk om de zorg tijdelijk over te dragen en maken veel mantelzorgers extra kosten.
07 november 2011