Algemene Onderwijsbond

07-11-2011

Faillissement dreigt voor Regenboogschool Maarssen

Faillissement dreigt voor de Regenboogschool in Maarssen. Er zijn schulden en er is uitstel van betaling aangevraagd. De oorzaak hiervan is bestuurlijk amateurisme. De school had bijvoorbeeld maar geld voor 8 groepen maar er waren jarenlang 10 groepen. Voor de leerlingen lijkt goed te worden gezorgd, maar wat zijn de gevolgen voor het personeel? De AOb is deze week met de school in bespreking om tot oplossingen te komen.

"Er zijn veel schoolbesturen die door mismanagement, - door een slecht functionerend personeelsbeleid en financieel beheer -, in de financiële problemen komen,"zegt AOb-bestuurder Liesbeth Verheggen, "maar dat het gaat uitlopen op een faillissement is de eerste keer. Dit is een unieke situatie."

Er wordt nu onderzocht of de school onder het openbaar onderwijs verder kan of kan worden ondergebracht bij een andere stichting. De AOb ziet graag dat medewerkers meeverhuizen en aan de slag blijven. De Regenboogschool heeft 18 personeelsleden.

Voor de 173 leerlingen lijkt goed te worden gezorgd. De gemeente probeert ervoor te zorgen dat de leerlingen in ieder geval tot de kerstvakantie nog op deze school onderwijs kunnen volgen. Hierdoor krijgen ouders en leerlingen de tijd om zich te oriënteren op alternatieven.

De AOb verwacht dat er in de toekomst meer scholen in de problemen gaan komen door bestuurlijk amateurisme. Er zijn 700 `eenpitters' in Nederland, kleine basisscholen zoals de Regenboogschool die zelfstandig opereren, en die lopen sneller risico. Veel meer dan voorheen zijn scholen zelf verantwoordelijk voor financiële huishouding en personeelsbeleid.