Gemeente Twenterand


GGD Twente adviseert over griep en verkoudheid

logo ggd

Nu de herfst weer volop in het land is, krijgen veel mensen weer last van griep of verkoudheid. Maar wat is nu eigenlijk het verschil en hoe kun je het voorkomen? En wat moet u doen als u er toch mee te maken krijgt?

Verkoudheid
Verkoudheid is een virusinfectie in de neus, keel en bovenste luchtwegen. Klachten bij verkoudheid zijn: een loopneus, hoesten, keelpijn en hoofdpijn. Een zware verkoudheid veroorzaakt een 'grieperig gevoel'. Hierbij heeft u klachten als koorts en u voelt zich hangerig. Een verkoudheid is geen reden tot bezorgdheid. Ook niet als het op een griepje lijkt. De gemiddelde verkoudheid duurt ongeveer een week.

Griep
Griep wordt veroorzaakt door een ander virus, het zogenaamde influenza-virus. Griep wordt ook wel influenza genoemd. Griep begint vaak plotseling met hoge koorts en koude rillingen. Alles doet pijn; vooral keel, hoofd, armen en benen. Verkoudheid en droge hoest horen er ook bij. Elk jaar krijgt ongeveer één op de tien mensen griep, meestal in de winter. U kunt elk jaar opnieuw griep krijgen. Griep is een besmettelijke ziekte en verspreidt zich vaak snel door het land. Als veel mensen tegelijk griep hebben, spreken we van een epidemie.

Kan het kwaad?
U kunt zich flink ziek voelen door griep, maar gelukkig gaat het meestal vanzelf over. De koorts en pijn verdwijnen na drie tot vijf dagen. Het duurt soms een paar weken voordat u zich weer helemaal de oude voelt.
Sommige mensen lopen meer risico om ernstig ziek te worden door de griep; zij behoren tot een 'risicogroep'. Risicogroepen bij griep zijn: o mensen van 60 jaar en ouder;
o mensen met een hart- of vaatziekte;
o mensen met een longziekte (bijvoorbeeld astma of COPD), o mensen met suikerziekte (diabetes mellitus),
o mensen met een nierziekte,
o mensen met verminderde weerstand door een ziekte of door een medische behandeling.

Deze risicogroepen kunnen een griepprik krijgen. De huisarts bepaald of u tot een risicogroep behoort. In dat geval krijgt u meestal een oproep voor de griepprik en wordt deze vergoed. De prik moet u elk jaar opnieuw halen.

Ik heb griep, wat nu?
Virussen gaan gemakkelijk over van de één naar de ander. Dicht bij elkaar praten of hoesten of elkaar een hand geven kan al voor besmetting zorgen.
Probeer te voorkomen dat u het griepvirus op anderen overdraagt. Bedek uw neus en mond als u moet hoesten of niezen met een papieren zakdoek of hoest of nies in de plooi van de elleboog. Gooi papieren zakdoeken weg na één keer gebruik. Was regelmatig uw handen met water en zeep. Raak uw neus en mond verder zo min mogelijk aan.

Wat kan ik verder doen?
Bij hoge koorts transpireert u veel. Dan is het goed om veel te drinken, om het vochtverlies in uw lichaam aan te vullen. Ook is het aan te raden om rust te nemen. U hoeft niet in bed te blijven, maar lichamelijke inspanning kunt u beter vermijden. Voorkom afkoeling als u naar buiten gaat: kleed u op het weer.
Tot slot: er zijn geen geneesmiddelen die de griep kunnen genezen, ook antibiotica helpen niet. Antibiotica werken alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen. Tegen koorts en pijn kunt u wel paracetamol gebruiken.

Meer informatie
Meer informatie over griep en verkoudheid vindt u op de site van GGD Twente: www.ggdtwente.nl, onder het kopje infectieziekten. U kunt ook bellen met onze afdeling infectieziekten tel. (053) 487 6840, of met uw eigen huisarts.

* Folder griep.pdf

Zie het origineel