GroenLinks

Tweede Kamerfractie ontvangt 600 leden

Zaterdag 5 november organiseerden we een ledendag in de Tweede Kamer. Een gevarieerd programma met verschillende workshops, 600 leden en geïnspireerde politici zorgden voor een prachtig begin van een nieuwe GroenLinks-traditie.

Leden, in het bijzonder nieuwe leden, waren uitgenodigd om de politici, de politiek en de partij te leren kennen. Er was van alles te doen, zoals debatteren in de plenaire zaal van de Tweede Kamer met Jolande Sap en Jesse Klaver, een voorlichtingssessie over een politieke carrière binnen GroenLinks en een kijkje achter de schermen van het politieke bedrijf. Daarnaast waren er ook meer inhoudelijke sessies, over Europa bijvoorbeeld met Marije Cornelissen en Judith Sargentini, over populisme met onder andere Dick Pels van Bureau de Helling en over religie in de politiek met Eerste Kamerlid Ruard Ganzevoort.

Tussendoor was er vooral ook veel ruimte om ongedwongen landelijke politici te leren kennen. Marijn en Laura uit Amsterdam vonden het dan ook een succes:

Er waren heel veel mensen van de Tweede Kamerfractie. Leuk om te zien dat zij zo'n ledendag ook belangrijk vinden.

Ismail el Fassi is sinds januari lid van GroenLinks. Hij vond het uiterst interessant en leerzaam:

Leuk dat de opkomst zo hoog is, dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht.

Tweede Kamerlid Linda Voortman viel het op hoe divers de bezoekers aan de ledendag waren. Toen ze zag hoe bijzonder mensen het vinden in de Tweede Kamer te zijn, werd ze zichzelf ook weer van bewust hoe bijzonder haar werk is:

Het is goed om je te beseffen wat een eer het is dat je dit werk mag doen.

Rik Grashoff, vanaf vandaag druk bezig met de parlementaire enquête over de kredietcrisis in 2008 (te zien bij de NOS), zag de ledendag als de manier voor leden om aansluiting te vinden bij iets wat ver van je afstaat. Dat kan lokaal zijn, een werkgroep, meehelpen met campagnevoeren:

Mensen worden vaak lid vanuit een algemene motivatie. Op zo'n ledendag kunnen we die algemene motivatie wat concreter te maken.

Hij had ook nog een tip naar aanleiding van de bijeenkomst met de Groenlinks-academie:

Onderschat de rol van toeval niet in een politieke carrière. Als er zich een kans voordoet, moet je die kans grijpen!