Provincie Utrecht

Statencommissie bezoekt Bureau Jeugdzorg en Opvoedpoli

Maandag 24 oktober brachten de leden van de statencommissie Wonen, Maatschappij en Cultuur een informatief werkbezoek aan Bureau Jeugdzorg Utrecht en aan de Opvoedpoli in Utrecht. Daarbij werd onder andere gesproken over de komende overdracht van de jeugdzorg naar de gemeenten en de innovatieve werkwijze van de Opvoedpoli.

Bij Bureau Jeugdzorg Utrecht kregen de commissieleden een presentatie over de werkzaamheden. Bureau Jeugdzorg beoordeelt de zorgvraag van kinderen en gezinnen en koppelt dit oordeel aan het concrete aanbod van zorgverleners. Op basis van de kennis adviseert zij de provincie welke zorg zij moet inkopen. De zorgvraag van kinderen, ouders en verzorgers kan gebeuren door vrijwillige aanmelding bij Bureau Jeugdzorg, maar ook door doorverwijzing bij kindermishandeling of vanuit een juridisch traject voor een jeugdige.

Schaalgrootte

Tijdens de discussie met de commissieleden werd gesproken over de overdracht van de jeugdzorgtaken van de provincie naar de gemeenten. Daarbij ging het met name om de schaalgrootte van de zorginkoop en de financiële systemen. Een belangrijke conclusie daarbij was dat er naar een intelligente combinatie van grootschalige en kleinschalige zorginkoop gezocht moet worden, zodat er altijd voldoende hulpverleners en plekken beschikbaar zijn, maar dat ook maatwerk in de buurt mogelijk is. Daarnaast was de commissie het er over eens dat het zorgaanbod in elke gemeente van hetzelfde niveau en dezelfde prijs moet zijn. Op dit moment zijn er drie systemen om de jeugdzorg te financieren (provincie, AWBZ en justitieel) en de commissie wil dat dit in de toekomst één systeem wordt. Bureau Jeugdzorg ziet in het nieuwe stelsel, dat de nadruk op preventie legt ,vooral een blijvende taak voor zichzelf waar het gaat om de nodige deskundigheid bij het beoordelen van de vraag naar gespecialiseerde jeugdzorg.

Nieuwe methode

Aansluitend bracht de commissie een bezoek aan de Opvoedpoli in Utrecht. De Opvoedpoli is een jeugdzorgaanbieder, die alleen ambulante hulp aanbiedt. De Opvoedpoli werkt met de 'Wrap around care' methode. Belangrijk hierbij is dat coördinatie, hulp en coaching in één hand zijn, alle gezinsleden worden betrokken bij de zorg en dat er gewerkt wordt op basis van vertrouwen. De gezinsdoelstellingen zijn daarbij leidend. De Opvoedpoli is zelfstandig en werkt samen met andere zorginstellingen en dan met name met welzijnsorganisaties. De methode van de Opvoedpoli is vooral ook bijzonder doordat het de bestaande schotten en regels doorbreekt. De medewerkers willen graag dat de provincie de gelegenheid biedt voor een pilot waar een voorbeeldfunctie vanuit gaat en die aansluit bij de centra voor Jeugd en Gezin. Deze vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten en de poli wil hier graag bij aansluiten. De commissieleden waren geïnteresseerd in de werkwijze van de Opvoedpoli, met name over het maatwerk dat geboden wordt en de focus op ambulante zorg. De Opvoedpoli vindt men een goed voorbeeld van vernieuwing van het zorgaanbod.

Voor persinformatie:
fieke.payens@provincie-utrecht.nl, (030) 258 25 22