Ingezonden persbericht


Zwolle, 7 november 2011

Vasse publiekslieveling Duurzaam Dorp Overijssel 2011

Delden, Hellendoorn, Olst-Wijhe en Vasse zijn door naar de finale van de verkiezing 'Duurzaam Dorp Overijssel 2011'. Vasse is in de finale terechtgekomen dankzij de voorkeurstemmen van het publiek. Delden, Hellendoorn en Olst-Wijhe zijn geselecteerd door de vakjury. De vier dorpen strijden voor de titel en de hoofdprijs van ¤ 200.000,-.

Theo Rietkerk, gedeputeerde Energie: "In totaal hebben 28.200 personen de website bezocht sinds de start van deze actie op 3 oktober. Dat duidt op een enorme betrokkenheid. Geweldig dat enthousiasme. Blijf vooral stemmen via de website jijenoverijssel.nl en kijk naar de live uitzending van TV oost op 21 november, van 20.00 tot 21.00 uur."

Publieksprijs

Vanaf vandaag, maandag 7 november, kan iedereen stemmen op een van de vier finalisten. Deze dorpen strijden tot 18 november voor de publieksprijs van ¤ 50.000,-. Stemmen kan via de website jijenoverijssel.nl. De notaris maakt op 21 november tijdens de live-uitzending op TV Oost bekend welk dorp de publieksprijs wint.

Juryprijs

De vakjury bepaalt tijdens de live-uitzending welk dorp de titel 'Duurzaam Dorp Overijssel 2011' krijgt. Dit winnende dorp ontvangt, uit handen van de juryvoorzitter Ruud Lubbers, de geldprijs van

¤ 200.000,- om de duurzame plannen te realiseren.

De zes genomineerde dorpen die niet tot de finale zijn doorgedrongen ontvangen elk een bedrag van ¤ 25.000,- ter stimulering van hun duurzame projecten.

Nieuwe energie

Provincie Overijssel, gemeenten en bedrijfsleven willen in 2020 gezamenlijk 20% nieuwe energie uit biomassa, bodem, wind en zon halen. Zo wordt Overijssel onafhankelijker van fossiele energie (olie en aardgas) en wordt de CO2 uitstoot gereduceerd. Beiden zijn noodzakelijk om op lange termijn efficiënter te ondernemen, goedkoper te wonen, slimmer te werken en gezonder te leven. De dorpen uit Overijssel die meedingen naar de prijs ´Duurzaam Dorp Overijssel 2011´ hebben allen vormen van Nieuwe Energie-opwekking en energiebesparing benoemd in hun plannen. En energie besparen is ook heel belangrijk, want hoe minder we verbruiken hoe voordeliger energie wordt.