Rijksoverheid


7 november 2011

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van Dekken (PvdA) over het matige enthousiasme onder Amsterdammers over de Olympische Ambitie (2011Z20247).

Hoogachtend, de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

mw. drs. E.I. Schippers



Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Van Dekken (PvdA) over het matige enthousiasme onder Amsterdammers over de Olympische Ambitie. (2011Z20247)


1 Hebt u kennisgenomen van het bericht "Nog werken aan draagvlak Spelen 20281) en "Spelen splijten de stad"? 2) Ja. 2 Hoe beoordeelt u de uitkomst dat een meerderheid van de Amsterdammers niet wil dat de hoofdstad zich kandideert voor de Olympische Spelen van 2028, en dat landelijk het verzet nog veel groter is? Dat beoordeel ik nu niet. Op 22 maart jl. zond ik de Tweede Kamer een brief (Tweede Kamer 30234, nr. 34) over gestandaardiseerde draagvlakmetingen met betrekking tot de Olympische Spelen. Ik informeerde u over de stappen die gezet zijn om duidelijkheid te scheppen in wildgroei van draagvlakonderzoeken in ons land. Ik gaf aan dat ik voornemens ben het draagvlak jaarlijks te laten meten om de ontwikkeling van het draagvlakcijfer te blijven monitoren. Voorjaar 2012 zal ik u informeren over de uitkomst van een nieuwe meting. 3 Kunt u een volledig overzicht geven van de kosten die de overheid de komende jaren gaat maken in het kader van de voorbereiding van een eventueel Olympi sch bid? Een volledig overzicht van de te maken kosten die de overheid de komende jaren gaat maken kan ik u nu niet geven. Binnen de begroting van VWS is vanaf 2012 2 mln. gereserveerd voor de uitwerking van het Olympisch Plan. Ik wijs u erop dat dit veel meer omvat dan voorbereidingen van een eventueel bid, zoals bijvoorbeeld activiteiten ter vergroting van de maatschappelijke en economische impact van grote sportevenementen. Een groter financieel commitment voorzie ik pas vanaf 2016. Dat zal natuurlijk verlopen vial de goedkeuring van de Tweede Kamer in het kader van de begrotingswetgeving. 4 Hoe beoordeelt u de stelling van wethouder Van der Burg (VVD) dat de ,,Olympische ambitie van Amsterdam verder reikt dan de Spelen en dat het ook gaat om zaken als breedtesport en bestrijding van obesitas? Kunt u, indien u deze stelling onderschrijft, aangeven welke inspanningen u in het verlengde van de "Olympische Ambitie" doet om breedtesport te stimuleren en obesitas te bestrijden?

Ik ben dat zeer eens met de wethouder van Amsterdam. In mijn recente landelijke nota gezondheidsbeleid "Gezondheid dichtbij" (Tweede Kamer 32793, nr. 1) en de Beleidsbrief Sport en Bewegen in Olympisch perspectief (Tweede Kamer 30234, nr. 37) onderstreep ik dit ook. Stimuleren van sport en bewegen in de buurt acht ik essentieel. Samen met onder andere VNG, VNO-NCW en NOC*NSF werk ik aan een nieuw beleidskader voor de periode 2012-2016. Binnenkort zal ik de Kamer hierover nader informeren. 1) Parool, 11 oktober 2011 ,,Nog werken aan draagvlak Spelen 2028 2)http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/2963311/2011/10/ 11/Spelen-splijten-de-stad.dhtml