Openbaar Ministerie

OM eist 18 jaar gevangenisstraf voor moord op partner in Reeuwijk

7 november 2011 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie heeft vandaag een gevangenisstraf van 18 jaar geëist tegen een 48-jarige man uit Reeuwijk. Hij wordt ervan verdacht op 20 oktober 2010 in Reeuwijk zijn vriendin te hebben vermoord.

Volgens de officier heeft de verdachte het slachtoffer gewurgd in haar woning. De verdachte en het slachtoffer hadden een langdurige relatie achter de rug. Zij verbleef sinds enkele dagen bij een collega, nadat zij door de verdachte het huis was uitgezet. De verdachte zou de vrouw regelmatig hebben mishandeld. Hun twee kinderen werden in 2006 uit huis geplaatst.

Terug naar eigen woning
Volgens het OM kwam de verdachte op de dag van de moord langs bij het werk van de vrouw. Hier gaf hij aan dat hij zijn spullen had ingepakt en dat de vrouw het huis mocht hebben. Als zij die middag langs zou komen zouden ze de papieren ondertekenen en hun gezamenlijke spaargeld verdelen.

Toen het slachtoffer en de verdachte elkaar die middag ontmoetten in de woning ontstond er onenigheid. De verdachte verklaart dat de vrouw dreigde hem aan te geven in verband met de mishandelingen. De ruzie leidde tot een worsteling waarbij de vrouw uiteindelijk op de grond belandde. De verdachte is vervolgens op het slachtoffer gaan zitten en heeft haar gewurgd. De officier is van oordeel dat de verdachte tot deze handeling is overgegaan na kalm beraad en rustig overleg. Daarom is hij van oordeel dat moord kan worden bewezen.

Vermist
De werkgever van de vrouw sloeg alarm toen zij een dag later niet op werk verscheen en ook niet telefonisch bereikbaar was. Ook de collega waar zij verbleef had niets meer van het slachtoffer vernomen. Haar leidinggevende was op de hoogte van haar situatie en gaf de vrouw op als vermist. Toen de politie in de woning in Reeuwijk ging kijken, werd het lichaam van de vrouw gevonden.

De rechtbank doet uitspraak op 21 november.