Veilig Verkeer Nederland


Minder jongeren op de bromfiets sinds invoering praktijkexamen

maandag, 07 november 2011

Jongeren op de bromfiets in Utrecht Het praktijkexamen voor de bromfiets leidt tot een flinke daling van het aantal jonge bromfietsers. Naar verwachting daalt het aantal geslaagde bromfietsers dit jaar met twintig procent, zo meldt de Dienst Verkeer en Scheepvaart op Verkeerskunde.nl. Dat is tweemaal zo veel als werd verwacht bij de invoering van het praktijkexamen in 2010.

Miljoen brom- en snorfietsen

VVN heeft altijd gepleit voor een praktijkexamen voor bromfietsers, aangezien de bromfiets relatief het meest gevaarlijke vervoermiddel is. Het risico voor bromfietsers om ernstig of dodelijk gewond te raken is zestig keer zo hoog als dat van automobilisten. Dat is een substantieel probleem: er zijn in Nederland in totaal ruim een miljoen brom- en snorfietsen en ruim twintigduizend brommobielen.

Minder slachtoffers

Vooraf was berekend dat de invoering van het praktijkexamen zou leiden tot een afname van het aantal verkeersslachtoffers met ongeveer vier doden en tweehonderd ziekenhuisgewonden per jaar. Die winst zou vooral voortkomen uit de afname van het aantal geslaagde jongeren met tien procent, onder meer vanwege de kosten. Nu dit aantal tweemaal zo hoog ligt, verwacht de Dienst Verkeer en Scheepvaart (DVS) dat er door het praktijkexamen welicht meer slachtoffers voorkomen worden dan aanvankelijk werd gedacht.

Beter rijgedrag

Er zijn nog geen cijfers bekend over het illegaal bromfietsen, maar politie en rijinstructeurs hebben de indruk dat het illegaal bromfietsen toeneemt. Ook over de mitigatie-effecten van bromfietsen naar fietsen is nog niets bekend. Zowel instructeurs als examinatoren zien wel dat jongere bromfietsers nu een betere voertuigbeheersing en beter rijgedrag vertonen dan voorheen. Ook de leerlingen zelf zijn van mening dat de lessen tot beter rijgedrag hebben geleid. En dat is precies waar het praktijkexamen om begonnen is.