D66

maandag 7 november 2011

"Geef Iraniërs nood-internet"

Fractievoorzitter in de Tweede Kamer Alexander Pechtold en Europarlementariër Marietje Schaake willen dat de EU zich inspant om Iraniërs veilig online te houden en toegang tot onafhankelijke media te geven.

Via schriftelijke vragen roepen zij minister Rosenthal en EU-buitenlandchef Catherine Ashton op zich hard te maken voor `nood-internetcapaciteit' voor Iraniërs die de censuur en spionage omzeilt. Dinsdag ontvangt een delegatie van de Tweede Kamer, inclusief D66, de Iraanse mensenrechtenverdedigster en Nobelprijs-winnares Dr. Shirin Ebadi, die overal in de wereld aandacht vraagt voor wat zij noemt het `halal-internet': de volledige controle over het internetverkeer door het Iraanse regime.

Onderdrukking

Het Iraanse regime werkt aan een digitale schijnwereld waarin alle informatie vooraf door de Iraanse machthebbers is goedgekeurd. "Ayatollah Ali Khamenei en president Ahmedinejad doen er alles aan om de Iraanse oppositie te onderdrukken", aldus Pechtold. "Ze zien de revoluties in Noord-Afrika en de onrust in Syrië natuurlijk met lede ogen aan. Sinds de demonstraties na de presidentsverkiezingen in 2009 is de vrijheid van Iraniërs meer en meer beperkt."

Internetvrijheid

Het Iraanse regime wil 100% controle over zowel de inhoud als al het internetverkeer. Schaake: "Voor Iraniërs is dit erg gevaarlijk omdat ze totaal van de werkelijkheid worden afgesloten, elke muisklik in de gaten wordt gehouden en ze ook geen informatie meer naar buiten kunnen brengen." Schaake wijst op het belang van veilige toegang tot internet als enige bron van informatie en mogelijkheid tot het delen van bewijs van geweld door de machthebbers. "Ik wil dat de EU snel onderzoekt of er mogelijkheden zijn om mensen in landen als Iran `nood-internetcapaciteit' te geven die de censuur en spionage omzeilt", aldus Schaake.

In dat geval zou via Europese satellieten of vanuit buurlanden toegang tot het 'vrije' internet geboden moeten worden. Ook kunnen smartphones op een slimme manier tot een ad hoc WIFI netwerk worden omgevormd, de EU moet die kennis actief overbrengen. Tijdens de omwenteling in Egypte bleek eerder dat op die manier toch onbelemmerde toegang tot internet mogelijk bleef voor de bevolking.