GVB


Geen blootstelling aan asbest

7 november 2011

In de media staat vandaag (maandag 7 november) te lezen dat reizigers wekenlang blootgesteld zouden zijn aan asbest. Op 13 oktober heeft de aannemer, ingehuurd door de gemeente Amsterdam, tijdens werkzaamheden op station Weesperplein asbest die op pakkingen (sluitringen) zat beschadigd.
Dit is gebeurd op een locatie waar de reizigers geen toegang hebben: de voormalige atoomschuilkelder. Het gaat om een kleine hoeveelheid asbest, die na beschadiging snel is opgeruimd. Er zijn lucht- en kleefmonsters genomen, daaruit is gebleken dat de lucht schoon is. Voorafgaand aan de werkzaamheden heeft de gemeente Amsterdam een aantal asbestinventarisaties laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf.. Het bureau heeft in beeld gebracht op welke locaties asbest aanwezig was. Nadat in augustus op station Weesperplein asbest werd aangetroffen achter een bestaande voorzetwand, zijn extra onderzoeken gedaan, ook op de andere stations. Daarbij is geen nieuwe asbest aangetroffen. De locaties waar volgens de inventarisatie asbest aanwezig is, zijn bekend bij de aannemer. De gemeente Amsterdam heeft de aannemer hier dan ook op aangesproken.

Omdat dit de tweede keer is dat asbest is gevonden, heeft de Arbeidsinspectie het werk van de aannemer op alle stations preventief stilgelegd, omdat de werkgever (de aannemer) zijn werknemers een veilige werkplek moet bieden. De aannemer moet nu aantonen dat er sprake is van een veilige werkomgeving voor zijn werknemers.

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen over uw gezondheid en asbest, dan kunt u terecht bij afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam.
De afdeling is telefonisch bereikbaar via 020 555 5405 of per e-mail lo@ggd.amsterdam.nl

Dit bericht is overgenomen van de site van de gemeente Amsterdam. Zie ook het bericht http://www.amsterdam.nl/@481325/blootstelling-asbest/.