Nieuw-Vlaamse Alliantie



CGVS wil nu toch lijst voor "veilige landen" invoeren

klok 07 november 2011

Zaterdag maakte Dirk Van Den Bulck, Commissaris-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatslozen, bekend dat het CGVS momenteel werkt aan het opstellen van een lijst met "veilige landen" als maatregel om iets te doen aan de huidige opvangcrisis. Deze lijst - een opsomming van landen waar er geen reëel gevaar voor vervolging of ernstige schade bestaat - moet ervoor zorgen dat asielaanvragen met weinig kans op erkenning sneller afgehandeld worden. Op die manier krijgen asielzoekers sneller een beslissing, blijven zij minder lang in een opvangcentrum en kan het opvangnet, dat vandaag al voor 97% verzadigd is, worden ontlast. Daarnaast heeft zo'n lijst een ontradend effect bij eventuele gelukzoekers. "Een slimme en efficiënte maatregel, die de N-VA al meer dan een jaar voorstelt aan Staatssecretaris Wathelet," reageert Sarah Smeyers (N-VA). "Toch bleef de Staatssecretaris altijd afwijzend tegenover dit voorstel: dergelijke lijst zou zogezegd té hermetisch zijn, en zou een risico inhouden dat sommige terechte aanvragen onmiddellijk zouden afgewezen worden, op grond van het land van herkomst."

Lijst "veilige landen" al in Frankrijk en Duitsland

"Ik was dan ook enigszins verwonderd, maar tevreden, te mogen horen dat het CGVS nu toch werkt aan een dergelijke lijst," aldus Smeyers. Deze maatregel bestaat al in Frankrijk en Duitsland, en zorgde daar niet enkel voor een ontradend effect; ook kunnen manifest ongegronde asielaanvragen sneller worden afgehandeld, wanneer ze onmiddellijk worden gelinkt aan de situatie in het herkomstland.

Prioritaire afhandeling dossiers eindelijk geformaliseerd

"Vorig jaar werd er al besloten om asielaanvragen uit onder meer Servië, Macedonië en Kosovo prioritair te behandelen. Een systematische oplijsting van "veilige" landen is volgens mij veel logischer en werkbaarder dan zich telkens weer te beperken tot een paar "prioritaire" landen waar er tijdelijk een opstoot in asielaanvragen valt waar te nemen. Een duidelijk afgebakende lijst, die evolueert naargelang de situatie in ons land en de herkomstlanden, omvat alle landen waar het erkenningspercentage al geruime tijd erg laag ligt, m.a.w. landen van waar er erg veel mensen asiel om economische redenen aanvragen. Aangezien zij sowieso niet zullen erkend worden, is het veel menselijker hen snel duidelijkheid te verschaffen. Het is ook rechtvaardiger om hun opvangplaats voor te behouden aan de "echte" asielzoeker, zeker tijdens deze opvangcrisis."

Afgewezen voorstel N-VA hernomen

Dit is niet de eerste keer dat voorstellen van de N-VA naar de prullenmand worden verwezen, om ze maanden later opnieuw op te vissen. Dit gebeurde recentelijk nog met het voorstel om medische regularisatie te verstrengen (het N-VA voorstel werd eind vorig jaar afgewezen, maar komt nu in grote lijnen terug in het regeringsvoorstel van oktober 2011). "Het bewijst dat de voorstellen van N-VA niet wereldvreemd zijn. Als de nood het hoogst is, primeert blijkbaar toch het gezond verstand. Laat ons hopen dat dit ook mag gelden voor onze andere voorstellen," stelt Smeyers. Auteur(s): Sarah Smeyers, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be