Ingezonden persbericht


Persbericht

Genomineerden No Waste Award bekend

Prestigieuze prijs voor de meest innovatieve ondernemer op het gebied van tegengaan verspilling

Den Haag, 31 oktober 2011

DMC Maaltijden met de pilot Maaltijdservice á la carte, Scelta Mushroom met 'From taste2waste en Sonneveld met het product Sonextra Sustain zijn door de jury genomineerd voor de NoWasteAward. De NoWasteAward wordt maandag 7 november a.s. uitgereikt aan één van de genomineerden door het Ministerie van EL&I tijdens het Beter Eten Congres te Den Bosch.

De No Waste Award wordt uitgereikt aan de organisatie die op de meest innovatieve manier samenwerkt op het gebied van het voorkomen van voedselverspilling. Deze award wordt ter beschikking gesteld door het No Waste Network. Het No Waste Network is opgericht door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) om een platform te creëren waar het ministerie en haar partners samenwerken om innovatie op het gebied van voedselverspilling te stimuleren.

De jury - bestaande uit Liesbeth Driven (Veneca), John van Kessel (Syntens, House of Food), Jonathan Karpathios (chefkok restaurant Vork&Mes) en Toine Timmermans (Wageningen UR) - heeft de inzendingen zorgvuldig beoordeeld. Uit de 14 inzendingen zijn er 3 ideeën genomineerd. De winnaar wordt gekozen op grond van de volgende criteria: innovativiteit van het initiatief, de hoeveelheid voedsel die in potentie minder verspild wordt én hoe bijzonder vernieuwend de samenwerking is met ketenpartners.

De drie genomineerden

DMC Maaltijden Het tegengaan van voedselverspilling in zorginstellingen en ziekenhuizen door het concept 'Maaltijdservice á la carte'. Het concept is om de voeding op een andere (centrale) wijze te bereiden en op een andere manier te verstrekken, daarbij wordt ook gedacht aan regeneratie-technieken (uitserveren). Verder is het van groot belang dat er word gekookt op basis van wat de klant verwacht en lekker vind, met daarin als bijzonderheid dat de klant op het laatste moment nog kan kiezen tussen de verschillende gerechten en de portiehoeveelheid. Dan komen we uiteindelijk uit bij 'lekker eten op een leuke manier' omdat 'goed eten gelijk is aan goed voelen' Tevens zijn de logistieke bewegingen door dit systeem naar een absoluut minimum terug gebracht.

Scelta Mushroom Bij het telen van champignons is een groot deel van de opbrengst (ongeveer een kwart per kwekerij) een onbruikbaar stuk, te weten het voetje van de champignon. Deze staat in de zogenaamde dekaarde en is daardoor visueel niet aantrekkelijk voor de consument. Normaal gesproken worden deze voetjes weggegooid en moet de kweker betalen voor het verwijderen van dit afvalproduct. Sinds 2008 is Scelta Blanchaud Concentrates (SBC) deze voetjes op gaan halen om deze te koken, te persen en vervolgens smaakvolle champignonconcentraten van te maken. Deze champignonconcentraten worden dagelijks ingezet in, met name, de soepen en sauzen industrie, deels als concentraat en deels als poeder. Voor de productie van dit laatste zijn we een jointventure aangegaan met een bedrijf in Frankrijk. Onder de afnemers bevinden zich bedrijven als Campbell's, Knorr, Unox (Cup-a-Soup).

Sonneveld is een leverancier van bakkerijgrondstoffen. Sonneveld heeft veel kennis van ingrediënten en de uitwerking daarvan op de kleur, geur, malsheid en korst van het brood. Ze heeft vanuit die kennis een product ontwikkeld (Sonextra Sustain) dat de hoge mate van broodverlies tegengaat. Op de website wordt deze grondstof omschreven als, "een speciale starter voor herverwerking van brood. Met Sonextra Sustain verandert afvalbrood in een zuurdeeg voor de productie van nieuw dagvers brood." Bij bakkerijen wordt veel brood uiteindelijk niet verkocht, bijvoorbeeld door de THT. Door dit product toe te voegen aan het deeg kan het afvalbrood worden opgewaardeerd tot een nieuwe grondstof, een soort zuurdesem, voor nieuw dagvers brood met meer karakter en smaak.

De No Waste Award wordt uitgereikt tijdens het No Waste Diner dat onderdeel uitmaakt van het Beter Eten Congres. Rob Geus, o.a. bekend van de Smaakpolitie, zal de uitreiking presenteren.