NCRV

Man bijt hond in het teken van de mantelzorg

Ingezonden door NCRV op 25 oktober, 2011 - 15:57


maandag 07 november 2011 - 18:55 uur
Zender:
Nederland 2

Naar aanleiding van de Dag van de Mantelzorg op 10 november, staat het NCRV-programma Man bijt hond die hele week in het teken van de mantelzorg. Vanaf maandag 7 november is elke dag een bijzonder verhaal te zien van iemand die een dierbare verzorgt.

Hansje Riegen (68) zorgt al twintig jaar voor haar gehandicapte zwager Co (75). Ze houdt Co's huis schoon, doet zijn administratie maar heeft er ook voor gezorgd dat Co op volksdansen is gegaan. Verder neemt ze hem mee naar de kermis en organiseert ze regelmatig een uitje, zoals een bezoekje naar het draaiorgelmuseum. Co kan niet heel goed praten maar samen hebben ze een eigen taal ontwikkeld, waarin ze hele conversaties voeren. Voor Hansje, die weduwe is, is Co de zoon die ze zelf nooit heeft gehad.

In de Amsterdamse familie Van Gelder lijdt zoon Petuel (14) aan de ziekte van Duchenne. Langzamerhand laten al zijn spieren hem in de steek. Zijn vader, moeder en zus doen er alles aan om zijn leven zo aangenaam mogelijk te houden en willen dan ook echt zoveel mogelijk zelf doen. Vader en moeder staan elke nacht afwisselend acht keer op om hun zoon te helpen met het omdraaien in bed. Zijn zus Ayla helpt hem bij het maken van huiswerk. Petuel is dan wel ziek en heeft constante zorg nodig, maar is ook een doodgewone puber die duidelijk zijn eigen willetje heeft.

Erik Magbuhos (43) en Leo van 't Hof (67) uit Eindhoven zijn al 20 jaar een liefdespaar. Leo werkte als vrijwilliger op de Filippijnen en viel als een blok voor de vrolijke, enthousiaste Filippino Erik. In 2006 werd Erik getroffen door een hersenvliesontsteking en raakte vanaf zijn middel verlamd. De eens zo uitbundige man, die regelmatig verkleed als vrouw optrad, zit nu gekluisterd aan zijn rolstoel en is daardoor meer in zichzelf gekeerd. Leo had niet verwacht dat hij voor zijn 23-jarige jongere partner zou moeten zorgen en vindt het af en toe heel zwaar.

De 26-jarige Marokkaanse Zakia Chergui is in Marokko geadopteerd. Het gezin verhuisde al snel naar Nederland, waar haar vader kon gaan werken. Toen ze 19 jaar was, kreeg haar moeder een herseninfarct. Ze raakte daardoor verlamd en kon sindsdien niet meer praten. Vier jaar later kreeg ook haar vader een herseninfarct. Ook hij kan niet meer praten. Zakia is enig kind en het regelen van alle medische en gewone zorg voor haar adoptie-ouders rust op haar schouders. Elke middag gaat ze naar hen toe, maakt ze eten klaar en geeft ze hen de nodige liefdevolle aandacht. Ze communiceren onder ander met gezichtsuitdrukkingen en geluiden. Zakia helpt haar vader met lezen en plaatjes begrijpen, maar ook om zoveel mogelijk zelfstandig weer te kunnen leven. Het is geen makkelijke taak, maar het is voor haar geen optie dat haar ouders naar een verzorgingshuis gaan.

Ans Sleutjes was 28 jaar toen er bij haar man Adrie vanuit het niets een bloedvat in z'n nek knapte. Adrie raakte verlamd vanaf z'n borst naar beneden: een hoge dwarslaesie. In 2002 kreeg Adrie er ook nog een hersenbloeding bij. Als Ans hem 's ochtends uit bed haalt, brengt ze hem eerst ontbijt op bed. Vervolgens helpt ze hem met wassen en aankleden. Dat is voor haar het fysiek zwaarste gedeelte. Adrie blijft dan vaak nog even liggen op bed om bij te komen. Vervolgens helpt Ans hem in de rolstoel en maakt Adrie koffie voor hun samen. Alhoewel Adrie zich nog wel eens bezwaard voelt naar Ans, zijn ze allebei de schaamte voorbij. Ans ziet ook nog kans om vier dagen per week als secretaresse te werken. In al die jaren zijn veel vrienden afgehaakt, iets wat ze heel moeilijk vinden om te verkroppen. Toch proberen ze met elkaar er wat van te maken.

Programma:
Man bijt hond
Foto:
Man bijt hond - Mantelzorgers -
Man bijt hond - Mantelzorgers - Leo en Erik
Man bijt hond - Mantelzorgers - Leo en Erik
Man bijt hond - Mantelzorgers - Leo en Erik
Man bijt hond - Mantelzorgers - Petuel met ouders Man bijt hond - Mantelzorgers - Petuel met ouders en zus Man bijt hond - Mantelzorgers Ans en Adrie Sleutjes Man bijt hond - Mantelzorgers- Co en Hansje Riegen Website:
http://www.manbijthond.nl