Raad van State


maandag 7 november 2011

9.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Gorinchem van het bestemmingsplan 'Hoog Dalem'. Het plan maakt de bouw van de nieuwe woonwijk 'Hoog Dalem' mogelijk. In de woonwijk komen ongeveer 1.400 woningen een een nieuw winkelcentrum. Beleggingsfonds Timeless, de eigenaar van een ander winkelcentrum aan het Wiardi Beckmanplein, vecht de komst van het nieuwe winkelcentrum in Hoog Dalem aan. Daarom komt zij tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting is bang voor leegstand in haar eigen winkelcentrum en vindt dat de gemeenteraad overhaast te werk is gegaan bij de plannen voor het nieuwe winkelcentrum. Een inwoner uit Gorinchem heeft een paardenhouderij in het gebied. Hij vreest dat hij in zijn bedrijfsvoering wordt belemmerd door de nieuwe woningen. De gemeenteraad heeft ook een exploitatieplan vastgesteld. Hiertegen komt Megahome.nl Grond B.V. in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf is eigenaar van een groot deel van de gronden van de nieuwe woonwijk en vreest dat de woningbouw financieel te weinig oplevert. (zaaknummer 201002769/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Waalwijk van het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen en BeVi'. Het bestemmingsplan bevat een wijziging voor alle bestemmingsplannen voor bedrijventerreinen in de gemeente Waalwijk. Deze bestemmingsplannen bieden op dit moment nog mogelijkheden voor zowel de vestiging van risicovolle bedrijven als 'gevoelige' bestemmingen, zonder dat wordt voldaan aan de veiligheidsregels. Het bestemmingsplan herziet al deze bestemmingsplannen, zodat die in overeenstemming worden gebracht met de veiligheidsregels. Drie bedrijven uit Waalwijk verzetten zich tegen het plan en komen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen worden zij door het plan beperkt in hun bedrijfsvoering. Ook vinden zij dat de veiligheidsregels niet goed zijn overgenomen in het plan. (zaaknummer 201004758/1) Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Druten om een vergunning te verlenen voor het begraven van zogenoemde asbussen op het landgoed Heerlijkheid Horssen in Horssen. De vergunning was aangevraagd door Urnengedenkpark Horssen B.V. Het park wil ongeveer tien keer per week asbussen begraven op het landgoed. Het gemeentebestuur heeft de vergunning geweigerd, omdat het begraven van as op het landgoed in strijd zou zijn met het bestemmingsplan. Tegen de weigering kwam het urnengedenkpark eerder in zogenoemd 'administratief beroep' bij de Commissie voor Administratieve Geschillen van de provincie Gelderland. Volgens de commissie gelden er geen specifieke criteria bij het verlenen van vergunningen, en had het gemeentebestuur de vergunning in ieder geval niet mogen weigeren vanwege strijd met het bestemmingsplan. De commissie besloot de vergunning daarom alsnog te verlenen. Tegen die beslissing kwamen enkele omwonenden in beroep bij de rechtbank in Arnhem. Zij zijn niet blij met een urnengedenkpark in de buurt van hun woningen. De rechtbank verklaarde hun beroep in mei 2011 ongegrond. Tegen die uitspraak komen de omwonenden in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201106940/1)

11.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van de toenmalige gemeente Maarssen (nu: Stichtse Vecht) aan een inwoner van die gemeente heeft verleend voor een buitenplaats met een woning, garage, koetshuis en schuur aan de Diependaalsedijk in Maarssen. Omdat het bestemmingsplan het bouwplan niet mogelijk maakt, heeft het gemeentebestuur ook vrijstelling van het plan verleend. De stichting Commissie voor de Vecht en het Oostelijk en Westelijk Plassengebied is het niet eens met de bouwvergunning. Zij kwam eerder in beroep bij de rechtbank in Utrecht. Die oordeelde in april 2011 dat de vrijstelling alleen is verleend voor een buitenplaats, maar dat er eigenlijk geen buitenplaats wordt aangelegd. Er is namelijk geen sprake van één hoofdgebouw waaraan de andere gebouwen ondergeschikt zijn. De rechtbank vernietigde vervolgens de vrijstelling en de bouwvergunning. De vergunninghouder en het gemeentebestuur komen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting komt ook in hoger beroep, omdat de rechtbank enkele bezwaren van de stichting ongegrond heeft verklaard. (zaaknummer 201106059/1)

13.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Zeist van het bestemmingsplan 'De Clomp'. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk wijk- en winkelcentrum De Clomp in het westen van Zeist te herontwikkelen. Volgens de gemeenteraad past het winkelcentrum uit de jaren 70 niet meer aan de eisen van deze tijd. Het plan maakt naast de herontwikkeling ook een uitbreiding van het winkeloppervlak mogelijk tot 3.500 m2. De Stichting Kerkelijk Centrum Zeist-West en de medezeggenschapsraad en ouderraad van de Rooms Katholieke basisschool De Griffel komen tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het kerkelijk centrum verzet zich tegen de bouwhoogte voor de klokkentoren. Die zou in het vorige plan 25 meter zijn geweest en is in het nieuwe plan teruggebracht tot 20 meter. Ook is ten onrechte geen exploitatieplan vastgesteld, aldus het centrum. Ten slotte zouden er te weinig parkeerplaatsen worden aangelegd. De medezeggenschapsraad en de ouderraad van de basisschool vinden dat het plan onvoldoende verkeersveiligheid biedt. Met name de laad- en loszone is de raden een doorn in het oog. Zij vinden dat deze zone inpandig moet worden aangelegd. Ook wordt de laad- en loszone aangelegd in een gebied dat is bestemd voor groenvoorziening. De raden vinden dit misleidend. (zaaknummer 201009054/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.