Hussein's droom postuum in vervulling

Persbericht van NAPK

Stichting Hussein, het Internationaal Danstheater en de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten werken samen aan de bouw van een weeshuis in Burundi

Een weeshuis bouwen in Burundi voor jonge slachtoffers van de burgeroorlog én een culturele uitlaatklep creëren door middel van dansactiviteiten. Dat was de droom van Hussein Uwimpaye, die in 2005 uit Burundi naar Nederland vluchtte. Hussein verdronk vorig jaar in de Waal op 20-jarige leeftijd, te jong om deze droom te kunnen vervullen. Ter nagedachtenis aan Hussein is de Hussein Foundation (HF) opgericht om deze droom namens hem te verwezenlijken. Om dit te kunnen bewerkstelligen organiseert de HF onder andere op zaterdag 19 november, in samenwerking met de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en het Internationaal Danstheater (ID), een veiling ten bate van de bouw, inrichting en ontplooiing van het weeshuis. Hiervoor schenkt het ID onder andere kaarten voor hun 50-jarige jubileumvoorstelling 'Puur-Barbaars', met een rondleiding door artistiek intendant Jan Linkens. De dansers uit de voorstelling SubWays van het ID showen kostuums in een internationale modeshow waarna deze ter plekke worden geveild.

Hussein's droom
Hussein wilde het liefst de hele wereld aan het dansen krijgen. Was hij niet in de dansschool in het hartje van zijn woonplaats Zaltbommel, dan gaf hij dansles in het jongerencentrum Orion. Ook in het weeshuis in Burundi wilde hij de weeskinderen de schoonheid van dans meegeven. Hussein wilde de kinderen een thuis bieden, waar zij kunnen leren, spelen én dansen. Het begin van de droom is gemaakt. De Hussein Foundation heeft van de overheid in Cibitoke, een provincie in Noord-West Burundi, vier hectare grond toegewezen gekregen waar het weeshuis op gebouwd kan worden. Nu is het tijd voor de volgende stap en de samenwerking met het bedrijfsleven en andere maatschappelijke organisaties aan te gaan. Om die reden organiseert de HF, in samenwerking met uiteenlopende profit en non-profit organisaties, diverse activiteiten waaronder de eerder genoemde veiling, zodat de bouw van het weeshuis zo snel mogelijk van start kan gaan.

De samenwerking
Mirjam van Dootingh, directeur van de NAPK las het artikel over Hussein in de Volkskrant, zag raakvlakken met het ID en nam het initiatief voor deze samenwerking: 'Dit lijkt mij bij uitstek een mooie samenwerking tussen twee maatschappelijke organisaties, die elkaar inhoudelijk en communicatief versterken waardoor ze samen een groter bereik realiseren'. Sophie Lambo, directeur van het ID, vindt het een mooi initiatief: 'Het is meer dan een goed doel, waarvan we weten dat de opbrengst van de door ons geschonken items goed terecht zal komen. Het is het begin van een langdurige samenwerking op verschillende terreinen. Daarbij is het een mooie manier voor organisaties in de non-profit sector om elkaar te steunen én versterken. Dat is, zeker in het huidige politieke klimaat, belangrijk." De NAPK en het ID hopen hiermee ook andere non-profit en profit organisaties te stimuleren om zich gezamenlijk hard te maken voor belangrijke maatschappelijke onderwerpen.

De veiling
De veiling wordt officieel geopend door Sophie Lambo en vindt plaats in het restaurant 'de Verdraagzaamheid' in Zaltbommel, de woonplaats van de moeder en broers van Hussein. De veiling staat onder leiding van Hélène Besan(cc)on, conservator bij het Glasmuseum in Leerdam en voormalig veilingmeester bij veilinghuis Sotheby's én Nienke van Gelderen van Tamminga, kandidaat-notaris bij Vos en van Maurik Notarissen. De veilinglijst - met onder andere salsalessen, theaterkaarten, wijnproeverij, schilderijen, tassen en een handtekening van Marianne Vos - kunt u vanaf 4 november bekijken op www.husseinfoundation.com.

Datum: zaterdag 19 november
Plaats: Restaurant de Verdraagzaamheid, Waalkade 6, 5301 CH Zaltbommel Kijktijd: 14.00 - 15.30 uur
Veilingtijd: 16.00 - 18.00 uur
Entree: gratis, aanmelden niet nodig

Kunt u niet aanwezig zijn, maar bent u wel geïnteresseerd in de veilingstukken? Dan is het ook mogelijk om vooraf per mail op de stukken te bieden via www.husseinfoundation.com. Hier vindt u ook informatie over de andere projecten van de stichting. Meer informatie over de vorderingen van het project en de samenwerking vindt u op www.husseinfoundation, www.internationaaldanstheater.nl, www.napk.nl. Of mail uw vraag naar info@husseinfoundation.com. Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*
*

Links:
http://www.husseinfoundation.com
Bijlage:
* id puur barbaars nieuwe affiche defpdf


Noot voor redacties


NAPK

Voor de redactie ,

Razende Robot Reporter