Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 5 november 2011

Kamervragen van de leden Spekman (PvdA) en Gesthuizen (SP) over de opvang van een Afghaans asielzoekersgezin in de gezinslocatie in Katwijk

aan de minister voor Immigratie en Asiel


1)
Heeft u kennisgenomen van het artikel "Asielzoekertje naar Katwijk"? Dagblad van het Noorden, 19 oktober 2011.


2)
Klopt het dat de ouders van dit gezin in de opvang in Katwijk gescheiden wonen van de kinderen? Waarom is hier voor gekozen? Waarom is 's nachts geen contact mogelijk tussen ouders en hun kinderen? Geldt dit regime op deze wijze ook voor andere gezinnen?


3)
Op welke wijze zijn de voorzieningen in de gezinslocatie Katwijk extra geschikt gemaakt voor kinderen? Is in Katwijk gewaarborgd dat zij voldoende leef- en speelruimte hebben, en dat zij de volledige mogelijkheden hebben om onderwijs te volgen (basis- of voortgezet onderwijs)?


4)
Hoe beoordeelt u het gegeven dat de 14-jarige zoon Feros in het gezin, die in Musselkanaal in 4 HAVO zat en daar gedwongen vanaf moest, en inmiddels twee weken geen onderwijs heeft kunnen volgen, omdat de middelbare scholen in Katwijk en omgeving 'vol' zijn? Bent u bereid een voorziening te treffen, zodat kinderen die in de gezinslocatie in Katwijk verblijven, ook voortgezet onderwijs kunnen volgen?


5)
Klopt het dat dit gezin met drie jonge kinderen op 17 november a.s. opnieuw wordt verhuisd, naar de gezinslocatie in Gilze? Wat is hier de reden van? Waarom worden zij, gelet op hun lopende nieuwe asielaanvraag, niet in een regulier asielzoekerscentrum geplaatst, bij voorkeur diegene in Musselkanaal, waar het gezin met de kinderen jarenlang gewoond hebben? Kunt u in elk geval garanderen dat zij na afloop van de procedure, indien de herhaalde asielaanvraag niet wordt ingewilligd, in AZC Musselkanaal worden geplaatst?