Gemeente De Wolden


Persbericht





Zuidwolde, 7 november 2011









Eerder een nieuwe brug over de Reest bij de Pieperij

Mooie samenwerking Waterschap en gemeente


Vandaag start de gemeente met het vervangen van de brug bij de Pieperij. Dit is ruim eerder dan gepland. Aanleiding is een bijzondere samenwerking tussen het Waterschap Reest en Wieden en de gemeente, die het mogelijk maakt om verschillende werkzaamheden te combineren. Zo komt er niet alleen een nieuwe brug, maar krijgt de Reest in de buurt van de brug ook een voorde**. Een voorde is een met veldkeien verharde plek op de bodem van de beek die vroeger werd gebruikt om aan de overkant van het water te komen.

Samenwerking met Waterschap Reest en Wieden
De samenwerking is tot stand gekomen omdat het Waterschap de beschikking heeft over een bijdrage uit het TenneT-compensatiefonds voor het herstel van een voorde en de aanpak van een brug. Na overleg tussen gemeente en Waterschap is besloten om indien mogelijk beide te combineren. Dat is gelukt bij de Pieperij, daar lag vroeger een voorde en de brug was aan vervanging toe. Door de werkzaamheden te combineren kan zowel de gemeente als het Waterschap gebruik maken van de TenneT-bijdrage. Wethouder Henk Lammers: "Zo'n mooie kans wil de gemeente natuurlijk niet laten liggen. Door goed op te letten en samen te werken valt de gemeente De Wolden nu voor de derde keer TenneT gelden toe". Voorwaarde is dat de werkzaamheden dit jaar worden uitgevoerd.


Uitvoering bruggenbeheerplan

Het vervangen van de brug de Pieperij vloeit voort uit het bruggenbeheerplan. In navolging van dit plan vervangt de gemeente een aantal bruggen. In 2011 is daarmee een start gemaakt. De brug in de Havelterweg en de fietsbrug in de Meppelerweg in Ruinen zijn al vervangen. De bruggen in de Ommerweg, de Pieperij en de Wold Aa-weg stonden voor 2012 gepland. Dankzij de samenwerking met het Waterschap wordt  de Pieperij naar voren gehaald.


Planning werkzaamheden

Nu de werkzaamheden zijn gestart, is er voor fietsers en voetgangers een tijdelijk brug aangelegd. Het overige verkeer wordt omgeleid. Doel is om de brug en de voorde voor het einde van het jaar gereed te hebben.

** Bron Waterschap Reest en Wieden
Een voorde: in vroeger tijden vormde de Reest een barrière, maar deze bleek meerdere ondiepten te tellen. Deze ondiepten werden opgezocht om er door te kunnen waden. De doorgangen werden in de loop van de tijd beter begaanbaar gemaakt door een voorde aan te leggen, een verharde plek. Een voord of voorde wordt gedefinieerd als een doorwaadbare plaats in een beek of rivier. Van een voorde kon te voet of met paard en wagen gebruik worden gemaakt. De minimale breedte van deze vaak met veldkeien verharde en verhoogde plek is ongeveer 1,5 meter, dit in verband met de gangbare wielafstand van circa 1,2 meter. De voorde is de voorloper van de brug.