Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 7 november 2011

Kamervragen van het lid Van der Veen (PvdA) over artsen die 1 miljard extra declareren.

aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1.
Weet u dat artsen tussen 2006 en 2008 voor 1 miljard extra inkomsten bij elkaar sjoemelden?* Wat vindt u hier van?


2.
Wat vindt u er van dat 5% van de zorg die artsen en ziekenhuizen in rekening brachtendubbel werd gedeclareerd?


3.
Wat vindt u er van dat medische ingrepen die relatief veel geld opleveren met de huidige dbc structuur, zoals heupoperaties, vaker werden uitgevoerd dan behandelingen waar niet op wordt verdiend?


4.
Wat is volgens u de reden dat op locaties met vrijgevestigde artsen vaker duurdere behandelingen, zoals operaties met overnachting, werden ingezet dan in ziekenhuizen met artsen in loondienst?


5.
Wie is er verantwoordelijk voor het beperken en controleren van het sjoemelen met declaraties? Zijn dat de zorgverzekeraars, de artsen zelf, de minister van VWS?


6.
Bent u het eens met de PvdA dat patiënten vaak niet in staat zijn dit sjoemelen te ontdekken en te stoppen, zelfs als ze de dbc rekening ontvangen hebben?


7.
Bent u het eens met de conclusie van econome Hasaart dat de financiering van ons zorgstelsel, sinds 2005 op basis van dbc's, strategisch gedrag uitlokt bij artsen en zorginstellingen om hun inkomen op te krikken?


8.
Vindt u deze conclusie in lijn met waarschuwingen van de PvdA Kamerfractie dat de dbc's zouden leiden tot onnodige productie bij vrijgevestigde specialisten?


9.
Hoe gaat u er voor zorgen dat er een beloningssysteem komt dat ziekenhuizen en artsen op behaalde gezondheidswinst beloont, en niet vooral omzet stimuleert?


10.
Hoeveel premie heeft de belastingbetaler sinds 2005 onnodig betaald, omdat 5% dubbel werd gedeclareerd, medische ingrepen die relatief veel geld opleverden vaker werden uitgevoerd, en er bij vrijgevestigde specialisten in hogere mate een prikkel was om strategisch hun inkomen op te krikken?


* De Volkskrant, 4 november 2011