PERSBERICHT
Amsterdam, 7 november 2011
Biologisch: diervriendelijk, maar minder milieuvriendelijk ABN AMRO rapport pluimveehouderij identificeert 'duurzaam dilemma'
Duurzaamheidsthema's spelen ook in de pluimveehouderij een belangrijke rol. Zowel dierenwelzijn als milieu-impact staan hoog op de agenda. Uit
Wilbert Hilkens, sectormanager dierlijke sectoren bij ABN AMRO: "Voor ons geeft dit aan dat duurzaamheid een genuanceerd begrip is. Het is belangrijk om verder te kijken en niet te snel aannames te doen. Kijken we bijvoorbeeld met een breder perspectief, dan zien we dat kippen en eieren - biologisch of niet - milieu-technisch nog altijd gunstig afsteken* ten opzichte van andere dierlijke producten."
Het onderzoek
ABN AMRO onderzocht samen met Blonk Milieuadvies wat de milieu-impact is van de gehele keten in zowel de leg- als de vleespluimveehouderij. Deze is gemeten op drie normen, namelijk CO2-voetafdruk, energieverbruik en landgebruik. Over het algemeen wordt aangenomen dat het dierenwelzijn toeneemt in de volgorde van de onderstaande huisvestingsvormen: kolonie, scharrel, vrije uitloop en biologisch. Voor vleeskuikens is die volgorde: gangbaar, scharrel en biologisch.
Eieren
kolonie - biologisch
Kippenvlees
gangbaar - biologisch
C02-voetafdruk (kg CO2 eq / kg ei of vlees)
37%
58%
Energieverbruik (MJ / kg ei of vlees)
44%
35%
Landgebruik (m2 / kg ei of vlees)
32%
68%
Tabel 1: Verschil tussen kolonie-eieren en biologische eieren en het verschil tussen gangbaar en biologisch kippenvlees voor de CO2-voetafdruk, energiegebruik en landgebruik. (Bron: ABN AMRO en Blonk Milieuadvies)
Gekeken naar de CO2-voetafdruk is het verschil tussen een kolonie-ei en een biologisch ei = 37%. Tussen gangbaar en biologisch kippenvlees is dat 58%. Bij het energieverbruik is het verschil tussen een kolonie-ei en een biologische ei = 44%. Tussen gangbaar en biologisch kippenvlees = 35%. Qua landgebruik is het verschil kolonie-ei versus biologisch ei = 32%, tussen gangbaar en biologisch kippenvlees = 68%.
CO2-voetafdruk
Energie-verbruik
Landgebruik
Eieren (kolonie - biologisch)
1.7 - 2.4
9.3 - 13.4
2.9 - 3.8
Kippenvlees (gangbaar - biologisch)
3.3 - 5.2
31.1 - 42.0
4.7 - 7.9
Melk
1.2
7
0.8
Kaas
9.4
36
6.6
Varkensvlees
4.6
41
6
Rundvlees (NL)
9.1
34
7
Rundvlees (Brazilië)
46
23
435
Kalfsvlees
7.8
41
6
* Tabel 2: Vergelijking met andere dierlijke producten voor CO2-voetafdruk, energiegebruik en landgebruik. Voor de volledigheid is melk weergegeven in de tabel, maar door de aard van het product is het niet goed te vergelijken met de andere producten. (Bron: Blonk Milieuadvies).
Over het brancherapport
ABN AMRO wil voor haar klanten partner in ondernemen zijn. Daarom deelt de bank graag haar kennis en visie over sectoren. Jaarlijks worden verschillende analyses en onderzoeken uitgegeven in diverse branches en sectoren. Het hoofdstuk 'Duurzaamheid in eieren en kippenvlees' is vanaf vandaag te downloaden via
Noot voor de redactie,