FireSwarm ontwikkelt vliegende robots voor detectie duinbranden


ROTTERDAM, 20111107 -- FireSwarm is een Nederlands onderzoeksproject dat kleine, zelfstandig vliegende robots ontwikkelt voor de brandweer. Deze onbemande vliegtuigjes kunnen worden ingezet voor het detecteren en monitoren van natuurbranden. De mini-vliegtuigjes worden in de praktijk getest door Brandweer Bergen (Noord-Holland), dat afgelopen voorjaar een zware kluif had aan het bestrijden van duinbranden. FireSwarm vierde afgelopen week haar kick-off.

Duinbranden opsporen en monitoren


Duinbranden zijn lastig op te sporen en kunnen veel schade veroorzaken. Op dit moment worden zulke branden nog door menselijke verkenners gemonitord; een gevaarlijke klus vanwege giftige CO-wolken en de razendsnelle versprijding van het vuur.

De FireSwarm moet deze taak vanuit de lucht overnemen. Bij melding van brand wordt de FireSwarm gelanceerd en gaan de vliegtuigjes zelfstandig op zoek naar rook of vuur. De brandhaarden worden in kaart gebracht, zodat de brandweer meteen weet waar moet worden ingegrepen. Ook tijdens de blusacties blijven de vliegtuigjes in de lucht om de voortgang te monitoren.


Zwermrobots

Voor het FireSwarm project worden kleine, goedkope vliegtuigjes uitgerust met verschillende sensoren (voor o.a. koolmonoxide, temperatuur) en camera's. Focus van het project ligt op slimme beeld- en patroonherkenningstechnieken waarmee het systeem zelf de brandhaarden kan herkennen en localiseren. Verder moeten de onbemande vliegtuigjes zelfstandig in een zwerm leren vliegen, aangezien het onmogelijk is om een dergelijke zwerm met mensenhand te besturen.

De projectpartners kiezen voor een zwerm kleine vliegtuigjes, in plaats van éénn enkele complexe drone. Met een zwerm is sneller een groot gebied te bestrijken. Daarnaast zijn kleine vliegtuigjes minder gevaarlijk voor ander vliegverkeer en eventuele passanten op de grond: ze worden niet groter of zwaarder dan een meeuw.


Projectpartners

Het Rotterdamse ICT-onderzoeksbedrijf Almende is coördinator van het FireSwarm project. Andere deelnemers zijn Universiteit Groningen, het MAV-lab van TU Delft, DevLab en Eagle Vision. Praktijkpartners Brandweer Bergen en de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord zullen het systeem testen.

Het FireSwarm project wordt gesubsidieerd vanuit het programma Innovatie voor Maatschap-pelijke Veiligheid van AgentschapNL en duurt twee jaar.





Ingezonden persbericht