Dienstenbond CNV

Nieuws

12 oktober 2011

Uw ideeën voor de cao bij UWV

Op 7 november gaat het gebeuren. Dan gaan de onderhandelingen voor een nieuwe cao bij UWV écht van start! Ter voorbereiding daarop leggen wij u een concept voorstellenbrief voor. Deze voorstellen vormen de inzet van CNV Dienstenbond bij de onderhandelingen. Wij horen graag wat u vindt van deze voorstellen.

Voor de zomer hebben wij met UWV besproken dat de onderhandelingen in september zouden worden opgestart. Dit vanwege het afronden van het sociaal plan. Maar ook vanwege de starre beleidslijn die UWV ook raakt, waardoor er geen ruimte lijkt te zijn voor onderhandelingen. In september werd duidelijk dat het gesloten landelijk pensioenakkoord op draagvlak kon rekenen onder de vakbondsleden. Dit is een ontwikkeling die ook bij UWV een rol zal gaan spelen.

Plus er leken positieve ontwikkelingen te zijn bij de cao-onderhandelingen binnen het rijk, waardoor partijen besloten nog even te wachten. Begin oktober is de beslissing genomen te gaan beginnen met onderhandelen. Daarom zijn een aantal data in november en december geprikt. Op 7 november is de eerste dag gepland waarbij de inzetbrieven worden uitgewisseld. Dan is het duidelijk wat de inzet van UWV zal zijn.

Voorstellen
Zoals gebruikelijk zal CNV Dienstenbond ook UWV een brief sturen met voorstellen die wij geregeld willen zien in de cao. Deze voorstellen worden onder andere gevormd door de arbeidsvoorwaardennota van CNV Dienstenbond. Hierin staat wat CNV Dienstenbond voor dit jaar en volgend jaar geregeld wil hebben in cao's. Een eerste concrete invulling van deze beleidslijnen is gedaan met de kaderleden. Zij hebben aangegeven welke onderwerpen belangrijk zijn voor UWV.

Bijgaand treft u de concept voorstellenbrief aan. Zijn dit voorstellen die u kunt steunen? Of mist u nog iets in deze voorstellen? Uw suggesties, ideeën en commentaar zijn van harte welkom. Samen met de kaderleden zullen wij aan de hand daarvan dan de uiteindelijke voorstellenbrief vaststellen. Deze zullen wij aan UWV voorleggen. Uiteraard krijgt u van ons een exemplaar van de uiteindelijke inzet.

Pensioen
Zoals u wellicht weet is de financiële situatie van veel pensioenfondsen op dit moment niet goed. Zo ook bij UWV Pensioenfonds. De huidige dekkingsgraad ligt onder het niveau van de benodigde 105%. De vraag is of dit aan het eind van het jaar wel het geval zal zijn. Daarbij bleek vorig jaar al dat de totale premie die benodigd is om de huidige pensioenregeling te kunnen blijven financieren onvoldoende is. Daarom is de premie door het bestuur verhoogd van 19,1% naar 20%. De verwachting is dat dezelfde situatie zich dit jaar ook voordoet.

Vorig jaar heeft UWV aangegeven tijdelijk het meerdere van de premie voor haar rekening te nemen. Maar wel met de gedachte dat we in deze cao afspraken maken over de toekomst van de pensioenregeling. Daarom is een studiegroep druk bezig geweest met het onderzoeken van (on)mogelijkheden. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een rapport, dat meegenomen zal worden in de cao-onderhandelingen. Dit rapport zal op korte termijn beschikbaar worden voor werknemers van UWV. Dat pensioen een grote rol zal spelen in de onderhandelingen, is wel duidelijk. Hoe dit uiteindelijk zal uitpakken in afspraken is nog niet duidelijk.

Loon
Ook een structurele loonsverhoging is een moeilijk punt bij UWV. Zoals u wellicht weet wordt door het ministerie strak gestuurd op de nullijn. Dit zou kunnen betekenen dat UWV weer geen ruimte heeft voor een loonsverhoging. CNV Dienstenbond heeft laten weten dat wij dit jaar geen genoegen nemen met een eenmalige uitkering. Wat ons betreft moet een structurele loonsverhoging nu wel geregeld kunnen worden. Wij gaan daar in ieder geval onze uiterste best voor doen. En het laatste woord is dan zoals altijd aan u als lid. En bent u het met ons eens dat wij daarin sterker staan met meer leden? Maakt u dan uw collega lid. Wijs hem of haar eens op het nut van het lidmaatschap via www.cnvdienstenbond.nl.

Wij houden u van alle ontwikkelingen op de hoogte. Vergeet u niet mij uw suggesties of ideeën door te mailen? U kunt dit doen via uwv@remove-this.cnvdibo.nl.

Bij vragen over deze info neemt u contact op met uw bestuurder Debbie Ritsma via telefoonnummer 035 - 64 60 580 of per mail d.ritsma@remove-this.cnvdibo.nl