Gerda Verburg opent Beter Eten 2011 Congres (7 november)

Persbericht van Agro & Co, Wageningen UR Food &

Biobased research en ZLTO
FAO wil aanpak voedselverspilling

Tilburg (18 oktober 2011) - Gerda Verburg, ambassadeur voor Nederland bij de FAO, de landbouw- en voedselorganisatie van de VN, zal op maandag 7 november het Beter Eten 2011 Congres (1931 Conferentiecentrum Brabanthallen te 's-Hertogenbosch) openen. Zij zal nadrukkelijk aandacht vragen voor de omvangrijke voedselverspilling in de wereld waardoor jaarlijks 1,3 miljard ton eten verloren gaat.

De verkwisting van voedsel is een van de hoofdthema's van het Beter Eten 2011 Congres. Onnodige verspilling is een bron van zorg, zeker gezien de aanhoudende groei van de wereldbevolking en de groeiende schaarste aan middelen om aan de bijbehorende voedselvraag te voldoen.

De FAO wil om die reden verspilling nadrukkelijk agenderen. De VN-organisatie constateert in het rapport Global Food Losses and Food Waste (mei 2011) dat consumenten in de rijke landen jaarlijks 222 miljoen ton voedsel weggooien. Dat is evenveel als de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara in een jaar produceren.

Zowel bij consumenten, producenten, de voedselverwerkende industrie als de retail is een omslag in denken en gedrag nodig, vindt de FAO. Ze stelt verder dat vanwege de te verwachten mondiale bevolkingsgroei het terugdringen van voedselverspilling veel effectiever is dan het nog verder opvoeren van de voedselproductie.

De Europese Commissie heeft als doelstelling geformuleerd dat het weggooien van eetbaar voedsel in 2020 gehalveerd moet worden binnen de EU. Een twintigtal organisaties, waaronder FAO, hebben de handen ineen geslagen om de productie en het gebruik van voedsel te verduurzamen. Het beoogde Europese project staat onder coördinatie van Wageningen UR en is gericht om middels ketensamenwerking en sociale innovatie het verspillen van voedsel drastisch terug te dringen.

Verspilling in Beeld
Op het Beter Eten 2011 Congres zal ook Verspilling in Beeld worden gepresenteerd. Dit model, ontwikkeld door Agro & Co en Phood Consultancy, stelt partijen in de gehele agrofoodketen in staat hun maatregelen om verspilling te reduceren, beter op elkaar af te stemmen, om zo een optimale efficiencywinst te bereiken.

Aanmelden
Wilt u het Beter Eten 2011 Congres bijwonen, dan is online aanmelden mogelijk op www.zlto.nl/betereten Doet u dit tijdig, want inmiddels zijn de meeste plaatsen vergeven.

Organisatie Beter Eten 2011 Congres
Beter Eten Congres 2011 is een initiatief van Agro & Co, Wageningen UR Food & Biobased Research en ZLTO. De eerste editie kende 350 deelnemers. Deze waardeerden het evenement met een 8 (op een schaal van 10).

*

Links:
http://www.zlto.nl/betereten


Agro & Co, Wageningen UR Food & Biobased research en ZLTO



Razende Robot Reporter