Ingezonden persbericht


Eerste astronaut Lodewijk van den Berg op TEDxDelft (7 november)

De kristalonderzoeker die per ongeluk astronaut werd. De ontwerpster van het mooiste boek ter wereld. De vrouw die de regels voor hoogtechnologisch draagmoederschap aan de kaak stelt. De kwantumfysicus die atomen aan de andere kant van de wereld omdraait. De kunstenaar die dieren van pvc-buizen maakt en tot leven wekt op het strand. De student die in zijn vrije tijd foto's maakt van 12 kilometer hoogte. Allemaal schrijven ze geschiedenis. Allemaal vertellen ze hun verhaal op TEDxDelft.

Op 7 november aanstaande wordt in het Aula Congrescentrum van de TU Delft het evenement TEDxDelft gehouden. Twintig sprekers zullen er vertellen hoe zij geschiedenis (gaan) schrijven of hebben geschreven. Dit onafhankelijke, onder licentie van TED georganiseerde evenement biedt TEDTalks op video, live sprekers, muziek en entertainment. "Delft heeft een rijke historie als het gaat om makers en hun creaties. Zo hebben we beroemde schilders als Vermeer en uitvinders als Van Leeuwenhoek, de ontwerper van de microscoop. Delft is ook de geboorteplaats van splinternieuwe ontwerpen zoals de stormbestendige paraplu Senz en de opvouwbare stoel Flux Chair. Samen met de TU Delft draait het in de stad Delft dan ook om Ideas Worth Spreading, ideeën die de moeite van het verspreiden waard zijn. Daarom vonden we het hoog tijd om een TEDx-evenement in Delft te organiseren", aldus Rob Speekenbrink, initiator en licentiehouder van TEDxDelft.

Ga voor meer informatie over het evenement of aanmelding naar www.tedxdelft.nl .

Over TEDx
In de geest van Ideas Worth Spreading is TEDx een programma van lokale, zelfstandig georganiseerde evenementen die mensen samenbrengen om een TED-ervaring te delen. Op een TEDx-evenement doet de combinatie van live sprekers en sprekers via TEDTalks-video diepgaande discussies ontstaan en komen mensen écht met elkaar in contact. Deze lokale evenementen worden TEDx genoemd, waarbij de 'x' staat voor 'onafhankelijk georganiseerd evenement'. De TED Conference geeft algemene richtlijnen voor het TEDx-programma, maar de afzonderlijke TEDx-evenementen worden zelfstandig georganiseerd. Voor TEDxDelft, georganiseerd op initiatief van de TU Delft en de gemeente Delft, hebben zich meer dan 650 mensen aangemeld. Tot de aanwezigen behoren studenten, ondernemers en opinieleiders in de wereld van de wetenschap, technologie en design. TEDxDelft kan met een live stream gevolgd worden via www.tedxdelft.nl.

Over TED
TED is een non-profitorganisatie die zich wijdt aan Ideas Worth Spreading. TED ging 26 jaar geleden van start als een vier dagen durende conferentie in Californië en ondersteunt met diverse initiatieven ideeën die de wereld kunnen veranderen. Bij TED wordt aan de vooraanstaande denkers en doeners van de wereld gevraagd in 18 minuten het verhaal van hun leven te vertellen. Hun lezingen zijn vervolgens gratis toegankelijk op TED.com. Eerdere TED-sprekers waren onder anderen Bill Gates, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Benoit Mandelbrot, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Isabel Allende en de Britse oud-premier Gordon Brown. Jaarlijks vinden twee grote TED-evenementen plaats: de TED Conference, die elk voorjaar wordt gehouden in Long Beach, Californië (gelijktijdig met de conferentie TEDActive in Palm Springs), en TEDGlobal, dat elke zomer in het Schotse Edinburgh wordt gehouden.

Initiatieven
Media-initiatieven van TED zijn TED.com, waar dagelijks nieuwe TEDTalks worden gepubliceerd, de nieuwe TED Conversations, die brede discussies onder TED-fans mogelijk maken, en het Open Translation Project, dat voorziet in ondertiteling en interactieve transcripties en dat vrijwilligers over de hele wereld de mogelijkheid biedt om TEDTalks te vertalen. TED organiseert ook de jaarlijkse TED Prize, waarmee aan uitzonderlijke individuen die de wereld willen veranderen de kans wordt geboden hun wensen om te zetten in daden. TEDx stelt individuele personen of groepen in de gelegenheid overal op de wereld lokale, zelfstandig georganiseerde evenementen te houden. En met het TED Fellows-programma wordt bevorderd dat revolutionaire vernieuwers op de hele wereld deel gaan uitmaken van de TED-gemeenschap en dat hun bijzondere projecten en activiteiten nog meer invloed krijgen. Ga voor informatie over de komende conferenties van TED naar http://www.ted.com/registration. Volg TED op Twitter via http://twitter.com/TEDTalks of op Facebook via http://www.facebook.com/TED.