Ingezonden persbericht


donderdag 3 november 2011

Zeeland doet mee in eerste landelijke Bonenestafette

Maandag 7 november - De boon van boer tot winkelschap

De boon is impopulair. De boon is iets van 'vroeger'. Niets is minder waar. Bonen zijn gezond, een goede bron van eiwitten, duurzaam, en er is volop variatie. De boon hoort in velerlei opzicht bij nu. In de provincie Zeeland telen zo'n honderd akkerbouwers onder ander bonen. Reden voor Economische Impuls Zeeland, Syntens innovatiecentrum en de ZLTO aan te sluiten op de eerste landelijke Bonenestafette van Urgenda en de Bruine Bonenbende, en samen met ROC Zeeland, Agrimarkt en Coroos Conserven de Zeeuwse boon een dag centraal te stellen. Dit gebeurt maandag 7 november. Een groep met o.a. ROC-studenten -koks in opleiding- volgt het gehele proces van de boon. Ze gaan naar een bonenteler en naar Coroos Conserven. Ze maken bonenhapjes en presenteren die van 11.00-13.30 uur in de Agrimarkt in Goes. Een unieke, Zeeuwse activiteit.

Chili con carne, witte bonen in tomatensaus, bonenfilosoof, bekende gerechten van een paar decennia geleden. Is de boon, oftewel de peulvrucht, daarmee afgeschreven? Nee, zeker niet. Alles wijst erop dat er een mooie toekomst is voor de boon omdat hij perfect past in de hedendaagse, duurzame eetcultuur. Bonen zijn gezond, een goede bron van eiwitten, een alternatief bij gluten-allergie en er is volop variatie. De boon maakt deel uit van traditionele Hollandse gerechten en van eigentijdse mediterrane maaltijden. Je kunt er vele kanten mee op.

In de provincie Zeeland is van oudsher bonenteelt. Er zijn nu zo'n honderd bonentelers. De Zeeuwse boon is een duurzaam product. De bonen uit de provincie worden veelal bij Coroos Conserven in Kapelle verwerkt en gaan dan naar de supermarkt. Maar, welke jonge kok in opleiding weet nog dat de bonen in de eigen provincie groeien en hij daarmee een prachtig Zeeuws gerecht kan maken? Reden om met een aantal partijen de handen ineen te slaan en op pad te gaan.

De route start maandag 7 november om 9.30 uur bij het ROC Zeeland in Middelburg. Van daaruit gaat de tocht naar bruine-bonenteler Lampert in Koudekerke en vervolgens naar de Agrimarkt in Goes. 's Middags staat een bezoek aan Coroos Conserven in Kapelle op het programma en een slotpresentatie op het ROC in Middelburg.

Deze actie is opgezet aanhakend op de eerste landelijke bonenestafette. Deze estafette is een initiatief van Urgenda in samenwerking met de Bruine Bonenbende. De start was 2 oktober in Amsterdam met het Grote bonendiner. De estafette loopt tot en met 10 november aanstaande, de avond voor de Dag van de duurzaamheid. Het doel van de estafette is de boon op de kaart te zetten als gezond, eigentijds, duurzaam voedsel.


---