Ingezonden persbericht


Nederlandse cloudexpert Erik Meijer aan de slag bij TU Delft

's Werelds eerste hoogleraar Cloudprogramming houdt entree rede tijdens TEDxDelft

Erik Meijer, die leiding geeft aan het Cloud Programmability Team van Microsoft, heeft vandaag tijdens TEDxDELFT zijn eerste rede als hoogleraar aan de TU Delft gehouden.

Erik Meijer
Met Erik Meijer (1963) haalt de TU Delft een gerenommeerd programmeur binnen. Zo is Meijer grondlegger van LINQ (.NET Language Integrated Query) waarmee verschillende programmeertalen data uit gegevensbanken kunnen opvragen. Hij heeft meer dan 68 patenten op zijn naam staan. Zijn eerste lezing op 'Channel 9', een video-kanaal op het gebied van software-ontwikkeling, is meer dan een miljoen keer bekeken. Erik Meijer is hoofd van het Cloud Programmability Team bij Microsoft. De Nederlandse cloudprofessor gaat een vijfde van zijn tijd aan de TU Delft lesgeven en onderzoek doen.

De cloud is de toekomst
Steeds meer bedrijven en instellingen gaan over op de 'cloud'. Dit is een werkwijze die het mogelijk maakt om altijd en overal gebruik te kunnen maken van bedrijfssoftware, documenten en servers. Een gebruiker kan vanaf elke computer met internet bij de cloud maar weet niet precies op welke fysieke locatie zijn bestanden zijn opgeslagen. Maarten-Jan Vermeulen, Academic Lead Microsoft: 'Bij Microsoft willen we mensen de mogelijkheid bieden waar en wanneer dan ook toegang te hebben tot hun digitale informatie met maximale zorg voor veiligheid, privacy en wet- en regelgeving. De cloud speelt daarin een essentiële rol. We zijn er trots op dat Erik als een van onze mensen aan de TU Delft zijn visie mag delen met de softwareontwikkelaars van de toekomst.' Cloud computing biedt schaalvoordelen en wordt gekenmerkt door nieuwe business-modellen, zoals pay-per-use. "Algemeen wordt verwacht dat het veld van cloud computing een steeds grotere rol zal vervullen en dat meer en meer ICT-diensten via cloud computing ter beschikking zullen worden gesteld." Aldus Arie van Deursen van de TU Delft.

TEDxDelft
TED is een bijeenkomst die sinds 1984 jaarlijks gehouden wordt in Californië (USA). De letters TED staan voor Techniek, Entertainment en Design. Dat zijn de drie thema's die onder het motto van 'ideas worth spreading' op het congres door een originele selectie van vooraanstaande sprekers, in korte lezingen worden behandeld. Inmiddels vinden TED-bijeenkomsten overal ter wereld plaats. De kleine x achter TED geeft aan dat het om een onafhankelijk georganiseerd TED evenement gaat.



Ingezonden persbericht